Published On: Ned, ožu. 12th, 2017

TURSKA UZDRMALA EU Erdogan otvoreno prijeti Europi, sad se javila i Francuska

FRANCUSKI ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayraul pozvao je na “smirivanje” diplomatske krize između Turske i Nizozemske, koja je dan prije zabranila turskom ministru vanjskih poslova dolazak u zemlju, ali sudeći po izjavama turskog predsjednika Nizozemska će “platiti cijenu” za svoje ponašanje, javljaju svjetske novinske agencije.

“U povodu trenutačnih napetosti između Turske i nekoliko članica Europske unije, Francuska poziva na smirenje. Poziva također turske vlasti da se izbjegnu ekscesi i provokacije”, poručio je ministar, u priopćenju.

“Neophodno je pokazati odgovornost i izbjeći beskorisne polemike”, dodao je.

Turski ministri pokušavaju lobirati među Turcima koji žive u inozemstvu kako bi dali potporu proširenju ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na referendumu 16. travnja.

Nizozemska vlada zabranila je slijetanje zrakoplovu s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom, koji je planirao u subotu obratiti se na skupu u povodu referenduma, a tursku ministricu obitelji Fatmu Betul Sayan Kaya, koja je doputovala automobilom do konzulata u Rotterdamu, nizozemska je policija vratila na granicu s Njemačkom.

Erdogan Nizozemskoj poručio da će “platiti cijenu”

Turski predsjednik Erdogan upozorio je zbog toga Nizozemsku da će “platiti cijenu” .

“Oni će svakako platiti cijenu i naučiti što je diplomacija”, kazao je.

Erdogan je optužio Nizozemsku za “drsko” ponašanje i zaprijetio da će sam putovati na skupove u inozemstvo.

“Zapad je jasno pokazao svoje pravo lice zadnjih nekoliko dana. To što smo vidjeli… jasno je pokazivanje islamofobije”, ustvrdio je.

“Rekao sam da sam mislio da je nacizam završen, ali sam bio u krivu. Nacizam živi na Zapadu”, istaknuo je. On je pozvao međunarodne organizacije da nametnu sankcije Nizozemskoj.

Francuska je Cavusogluu dopustila da su nedjelju sudjeluje na sličnom skupu u Metzu. Švicarska mu nije dopustila sudjelovanje na nedjeljnom skupu u Zuerichu.

Erdogan je zahvalio Francuskoj na tome. “Francusku nisu zavele takve igre”, kazao je.

Ayrault je objasnio da je riječ o slobodi okupljanja te da ne postoji prijetnja javnom redu zbog koje bi skup trebalo zabraniti.

U Francuskoj živi oko 700.000 Turaka. Pravo glasa ima ih 70.000, glasuje ih obično oko 60 posto.

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer