Published On: Pet, stu 25th, 2016

Turska upozorava Europu: Prekid pregovora znači poplavu migranata

Turski premijer Binali Yildirim u četvrtak je upozorio Europu da će bez pomoći Ankare biti ‘preplavljena’ valom migranata te dodao da bi prekid pregovora s EU-om donio više štete bloku nego Turskoj.
‘Mi smo jedan od čimbenika koji štite Europu. Ako izbjeglice prođu oni će preplaviti Europu i i preuzeti ju, a Turska to sprečava’, rekao je Yildirim u izjavi za televiziju.
‘Prihvaćam da će prekid veza naštetiti Turskoj, ali on će Europi naštetiti pet do šest puta više’, rekao je.
Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u četvrtak rezoluciju u kojoj traže privremeno zamrzavanje pristupnih pregovora s Turskom zbog nerazmjernog odgovora na neuspjeli pokušaj državnog udara.
Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je u srijedu da ta odluka Europskog parlamenta o prekidu pristupnih pregovora s Turskom ‘ništa ne vrijedi’ te je ponovno optužio Europu da staje na stranu terorističkih organizacija.
EU postaje sve kritičniji spram Turske koja je otpustila ili suspendirala s položaja više od 110.000 ljudi, od vojnika, akademika, sudaca, novinara do kurdskih čelnika, zbog navodne podrške neuspjelom državnom udaru u srpnju.
EU je u ožujku obećao ubrzati pristupne pregovore Ankare u zamjenu za njenu pomoć u migrantskoj krizi, odnosno sprječavanju migranata da krenu prema obalama Europe.
Erdogan optužuje EU da ne razumije težinu stanja u Turskoj i najavio je da bi iduće godine mogao organizirati referendum o pregovorima s Unijom.
Austrija i Luksemburg predvode pozive na obustavu pregovora s Turskom, dok Njemačka, Francuska i većina drugih država za sada podržavaju njihov nastavak i boje se u pitanje dovesti tursku suradnju u migrantskoj krizi.
Svi, međutim, ističu da će pregovori biti prekinuti ako Turska ponovno uvede smrtnu kaznu.
Turska je započela pregovore još u listopadu 2005., ali nije daleko odmakla.
tportal.hr