Published On: Čet, srp 1st, 2021

Turska se i službeno povukla iz Istanbulske konvencije

Turska je danas službeno napustila međunarodni sporazum čiji je cilj borba protiv nasilja nad ženama, tzv. Istanbulsku konvenciju, što je odluka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koja doživljava snažne kritike, kako u Turskoj tako i u inozemstvu.

U više turskih gradova predviđeni su tijekom dana prosvjedi protiv povlačenja iz Istanbulske konvencije koje je u ožujku najavio Erdogan, a koje je u ponoć na četvrtak stupilo na snagu.

Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, tzv. Istanbulska konvencija, dokument je iz 2011. koji je potpisalo 45 zemalja i EU.

Radi se o prvom pravno obvezujućem i sveobuhvatnom međunarodnom mehanizmu za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Konvencija pruža nov i detaljan međunarodnopravni okvir za djelotvornije iskorjenjivanje obiteljskoga nasilja i nasilja nad ženama.

Odluka koju je donio Erdogan, da povuče svoju zemlju iz konvencije, iako broj ubojstava žena posljednje desetljeće u Turskoj raste, izazvala je bijes organizacija za zaštitu prava žena i kritike EU, Washingtona i Visokog povjereništva za ljudska prava UN-a.

Turska vlada pojasnila je svoju odluku time da Istanbulska konvencija “potkopava obiteljske vrijednosti” i “homoseksualnost želi prikazati kao normalnu” jer ona poziva da se ne diskriminiraju ljudi prema spolnoj orijentaciji.

Za razliku od brojnih zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom, homoseksualnost u Turskoj nije zabranjena zakonom, ali je homofobija široko rasprostranjena, naglašava agencija France Presse.

Analitičari tumače Erdoganovu odluku prije svega njegovom željom da okupi konzervativnu biračku bazu u kontekstu ekonomskih poteškoća s kojima se zemlja suočava.

– Ovo povlačenje šalje opasnu poruku onima koji čine nasilje, sakate ili ubijaju: ono im kaže da mogu nastaviti to raditi potpuno nekažnjeno – rekla je u četvrtak čelnica Amnesty Internationala Agnès Callamard.

– U smislu prava žena Turska se vratila deset godina unatrag – dodala je.

Prošle godine 300 žena ubili su u Turskoj njihovi partneri ili bivši partneri, podaci su udruge za zaštitu ženskih prava “Stavimo točku na ubojstva žena”.

Ove godine ne bilježi se trend smanjivanja jer je dosad ubijeno 189 žena, kaže isti izvor.

Bild.ba

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x