TURSKA PRIJETI KURDIMA: Ne otkažete li referendum, sve opcije su na stolu

Zamjenik premijera i glasnogovornik turske Vlade, Bekir Bozdag, izjavio je nakon sjednice Vlade kako je odluka o referenduma Kurdske uprave na sjeveru Iraka nelegitimna i neprihvatljiva.

“Taj referendum je nelegitiman i neprihvatljiv. Stav Turske u vezi s tim pitanjem od samog je početka jasan. Taj referendum je izravna prijetnja po nacionalnu sigurnost države Republike Turske. Isto tako, izravna je prijetnja cjelovitosti i nacionalnom jedinstvu Iraka. Pored toga, referendum donosi nove prijetnje miru, stabilnosti i sigurnosti regije koja se suočava s brojnim problemima”, rekao je Bozdag u obraćanju novinarima u Ankari.

Zamjenik turskog premijera je rekao kako su i na sjednici Vijeća nacionalne sigurnosti Turske razmatrane sve mjere koje će biti preduzete u slučaju održavanja referenduma u sjevernom Iraku, nakon čega su preprouke za poduzimanje daljnih koraka upućene Vladi Turske.

“Sve opcije su na stolu. Razmatrane su sve mjere i kalendar njihove primjene u slučaju da taj referendum bude održan”, rekao je Bozdag.

Bozdag je istakao kako oni koji misle da će referendum riješiti neke od problema trebaju biti svjesni da njegovo održavanja sa sobom nosi brojne sigurnosne rizike tako da bi “sutra mogli biti suočeni s mnogo većim problemima koji se neće moći riješiti”.

“Zbog rizika po teritorijalni integritet Iraka, ta zemlja je protiv održavanja referenduma. Iran je protiv, Turska je protiv, sve zemlje, osim Izraela, su protiv. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je protiv, međunarodna zajednica je protiv, svijet je protiv”, dodao je Bozdag.

On je podsjetio da u regiji sjevernog Iraka žive i Arapi i Turkmeni koji su protiv održavanja ovog referenduma, kao i dio kurdskog stanovništva.

Bozdag je uputio posljednji poziv Kurdskoj regionalnoj upravi u Iraku da odustane od referenduma jer se ne radi o pitanju koje treba rješavati kroz emocije već samo zdravim razumom.

Republika Turska je, kako je rekao Bozdag, i protiv odgađanja referenduma odnosno pomjeranja datuma njegovog održavanja.

“Referendum treba biti otkazan na način da se njegovo održavanje ne planira ni u budućnosti”, dodao je.

Kurdska regionalna uprava na sjeveru Iraka je najavila održavanje referenduma o nezavisnosti te regije za 25. rujan. Parlament, Vlada i Ustavni sud Iraka zabranili su održavanje tog referenduma..

Vlada Republike Turske dostavila je jučer vodstvu Velike narodne skupštine Republike Turske odluku o produženju ovlasti Vlade da i u narednih 12 mjeseci može izvoditi vojne operacije u susjednoj Siriji i Iraku.

U vladinoj odluci se navodi da Turska pridaje veliku važnost očuvanju cjelovitosti i stabilnosti Iraka i Sirije, te se navodi da prisustvo terorista PKK-a i ISIS-a, kao i etnički separatizmi u toj zemlji predstavljaju izravnu prijetnju regionalnom miru i sigurnosti Turske. Za danas je najavljena izvanredna sjednica parlamenta Turske./AA/HMS/