Published On: Sri, stu 20th, 2019

Turska prijeti da će iz sigurnosnih razloga ponovno pokrenuti vojnu kampanju u Siriji

Turska je u ponedjeljak, 18. studenog, zaprijetila da će nastaviti prekograničnu vojnu kampanju “Izvor mira” u Siriji ako kurdske YPG snage ne povuku svoje borce s tursko-sirijske granice. Ovu je izjavu za medije dao turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Prema turskom ministru vanjskih poslova, “SAD i Rusija nisu poduzele potrebne korake u okviru sporazuma postignutih s Ankarom”, prenosi TASS, iako nije jasno kako bi Moskva i SAD mogli koordinirati svoje vojne aktivnosti u Siriji po želji Turske.

Naglasio je da je Turska spremna osigurati potpuno povlačenje kurdskih jedinica sa sjevera Sirije.

“Ako teritoriji na sjeveru Sirije ne budu očišćeni od kurdskih formacija, tada ćemo ponovo započeti operaciju”, rekao je Cavusoglu, prenosi turski provladin list  Yeni Safak.

Prema turskom ministru vanjskih poslova, „Ankara se sa sigurnošću mora riješiti terorističke prijetnje”.

Podsjetimo, prošlog četvrtka su vojnici Rusije i Turske proveli šestu zajedničku patrolu na sjeveru Sirije.

Moskva podsjeća Cavusoglua da je potpuno ispunila uvjete is sporazuma iz Sočija

„Rusija je u potpunosti ispunila i nastavlja ispunjavati uvjete memoranduma o Siriji iz Sočija“, rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov.

Prema njegovim riječima, rusko ministarstvo obrane “bilo je zbunjeno izjavom turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua o navodnim “ruskim neispunjenim obećanjima”, kao i prijetnjama da će turska vojska ponovno pokrenuti vojnu operaciju na sjeveru Sirije.”

“Želimo vas podsjetiti da je Rusija u potpunosti ispoštovala i nastavlja provoditi odredbe Memoranduma o međusobnom razumijevanju između Ruske Federacije i Turske iz Sočija od 22. listopada”, rekao je general Konašenkov.

Naglasio je da je paket mjera koje je Rusija provela u Siriji značajno stabilizirao situaciju u regiji.

Prema Konašenkovu, “izjava turskog ministra vanjskih poslova koja poziva na izbijanje neprijateljstava može samo pogoršati situaciju na sjeveru Sirijske Arapske Republike, a ne riješiti je, kao što stoji u zajedničkom memorandumu kojeg su potpisali predsjednici Rusije i Turske”.

U koju je svrhu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio da bi Ankara mogla nastaviti s operacijama u Siriji ako Rusija i Sjedinjene Države ne ispune obveze i osiguraju povlačenje kurdskih snaga iz sigurnosne zone, nije jasno. Na samom sjeveru Sirije nema većih vojnih aktivnosti, a sporadične razmjene vatre iz pješačkog oružja se bilježe južno od područja kojeg su okupirale turske snage, između Tal Abyada i Ras Al-Ayna. Međutim, za ova „kršenja primirja“ su u pravilu odgovorne proturske islamističke frakcije okupljene u takozvanu „Sirijsku nacionalnu vojsku“, a ne turske snage koje po dogovorenom planu provode zajedničke patrole s ruskom vojskom u uskom pograničnom pojasu dubine 10 kilometara, od iračke granice pa sve do Eufrata na zapadu, isključujući područje grada Qamishlija, prenosi logično.com

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare