Published On: Fri, Jun 28th, 2013

TURSKA PRED GRAĐANSKIM RATOM A ONI SE BAVE NAMA: Turski ministar o BIH europskom putu

Ministar znanosti, industrije i tehnologije Republike Turske, poručio kako je zaostajanje BiH na putu ka članstvu u EU u odnosu na susjednu Hrvatsku “jedna od dvije velike sramote Europske unije na ovim prostorima”

 

Ministar znanosti, industrije i tehnologije Republike Turske poručio je danas u Sarajevu kako je zaostajanje Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU) u odnosu na susjednu Hrvatsku “jedna od dvije velike sramote Europske unije na ovim prostorima”, javio je novinar agencija Anadolija.
“Hrvatska postaje članica EU. Zašto i BiH ne bi bila isto? Europa već ima jednu veliku sramotu zbog dešavanja na ovim prostorima, ovo je druga sramota. To ćemo iznijeti na svim platformama EU ubuduće, kao što smo radili i dosad, jer i EU mora biti preispitana “, pojasnio je Ergun na Europskoj konferenciji tehnologije i društva održanoj na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS).

On je rekao kako Europska unija (EU) okreće leđa dinamičnoj zemlji poput Turske, ali i zemlji poput BiH, naglašavajući kako je “zadnje što EU treba raditi upravo okretanje leđa Bosni i Hercegovini”.

“BiH je u srcu Europe, a EU, kao što je zatvorila oči na prijašnja dešavanja u ovoj zemlji na njenom putu ka članstvu u EU, sada se vodi dvostrukim standardima. S jedne strane Hrvatska s lakoćom ulazi u EU, dok se s druge strane BiH ne pomaže ni da riješi političke i probleme u administraciji “, izjavio je Ergun novinarima nakon konferencije.

Naglašavajući kako je Turska kroz posljednju deceniju ostvarila ogroman napredak u političkom i ekonomskom smislu, Ergun je napomenuo kako uspjeh Turske osjećaju i druge zemlje u regiji.

“Uspjeh Turske je uspjeh njenih prijatelja”, poručio je.

Ministar Ergun je kazao i kako je stanovništvo BiH, najveće blago te zemlje.

“Neke zemlje imaju naftu, podzemna bogatstva. Bogatstvo BiH je na zemlji, to je njeno stanovništvo, posebno mladi ljudi na sveučilištima. To je neprocjenjivo blago jedne zemlje. BiH je u tom smislu slična Turskoj “, pojasnio je Ergun.

On je kazao i da se kada dođe u BiH, “ne osjeća strancem iu toj zemlji se osjeća kao u vlastitoj kući, zbog gostoljubivosti njenih građana”.

“Naše zemlje su vrlo bliske, ako je jedna na neki način uznemirena, to se reflektira i na drugu” dodao je Ergun kazavši i kako je tehnologija komunikacije uznapredovala i kako je ta tehnologija na neki način poslužila širenju dezinformacija u vezi sa dešavanjima u Turskoj, nakon prosvjeda u Gezi parku u Istanbulu.

(Anadolija / av)