Published On: Mon, Jul 13th, 2020

Turska prebacuje radikalne plaćenike iz Tunisa na libijske bojišnice

Prema navodima saudijskih medija, tijekom posljednjih nekoliko dana Turska je u Libiju prebacila više tisuća plaćenika porijeklom iz Tunisa, koji se priključuju vojnim snagama vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju, koje se bore protiv Libijske nacionalne vojske – LNA, pod zapovjedništvom generala Khalife Haftara.

Tako saudijski mediji navode da su „tuniški ekstremisti prevezeni libijskim i turskim zrakoplovima iz sirijskog Idliba u Istanbul, a potom u Misratu (libijski grad, oko 190 km istočno od Tripolija, koji je pod nadzorom radikalnih islamističkih snaga povezanih s organizacijom „Muslimanska braća“).

Ankara je taj lučki grad na Sredozemnom moru pretvorila u vojni logistički centar, kroz koji se na libijske frontove prebacuju borci, naoružanje i vojna oprema.

Ova najnovija turska prebacivanja plaćenika povezuju se s planiranim napadom vladinih snaga na lučki grad Sirt, istočno od Misrate, kao i na stotinjak kilometra južno od njega smještenu veliku zrakoplovnu bazu Al-Joufra, koji su pod nadzorom Haftarove LNA, prenosi Geopolitika.news.

Podsjećamo: službeni je Kairo upozorio kako bi zauzimanje Sirta od strane vladinih postrojbi iz Tripolija i proturskih snaga predstavljalo „crvenu crtu“ nakon koje može uslijediti otvorena intervencija egipatske vojske u tu, njemu susjednu sjeverno-afričku zemlju. Sve to dodatno pojačava napetosti u već ionako vrlo složenim egipatsko-turskim odnosima, ali i u čitavoj regiji pa i znatno šire.