Turska pozvala na razgovor njemačkog veleposlanika

Ministarstvo je kritiziralo njemačke vlasti da su dopustile da se na skupu nose posteri vođe PKK-a Abdullaha Ocalana i da se čitaju njegove poruke okupljenima.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je u subotu pozvalo na razgovor njemačkog veleposlanika u Ankari kako bi izrazilo zabrinutost zbog održavanja “kurdskog militantnog skupa” u Koelnu.

“Osuđujemo činjenicu da je ogranku terorističke PKK (Radnička stranka Kurdistana) odobreno da danas u Koelnu organizira i održi skup”, stoji u priopćenju turskog ministarstva vanjskih poslova, piše Hina.

Ministarstvo je kritiziralo njemačke vlasti da su dopustile da se na skupu nose posteri vođe PKK-a Abdullaha Ocalana i da se čitaju njegove poruke okupljenima.

“Pozivamo Njemačku da pokaže isti pristup svim oblicima terorizma”, ističe ministarstvo, zamjerajući njemačkim vlastima ‘dvostruke kriterije’ u borbi protiv terorizma. Turska smatra PKK “terorističkom” organizacijom kao i njene zapadne saveznike, među kojima su Europska unija i SAD.

Odnosi između Berlina i Ankare ne prestaju se pogoršavati, posebno nakon spriječenog državnog udara u Turskoj i njemačkih kritika koje su uslijedile.

Ankara je u nekoliko navrata prigovorila službenom Berlinu da prihvaća “teroriste”, članove PKK-a ili navodne pučiste koji su sudjelovali u neuspjelom državnom udaru 15. kolovoza 2016. protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Podsjetimo, njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je istaknula kako Njemačka neće imati drugog izbora nego ograničiti svoje ekonomske veze s Turskom kako bi se stvorio pritisak na zemlju s kojom je partner u NATO savezu da oslobodi njemačke državljane zatvorene iz političkih razloga.

more recommended stories