Published On: Pet, lis 25th, 2013

Turska nastavlja pregovora o ulasku u EU!

Nakon pristanka vlade u Berlinu, EU je odlučila, nakon trogodišnje pauze, ponovno odškrinuti vrata Turskoj. Već početkom studenoga nastavjaju se pregovori s Ankarom.

Punih 26 godina od kako je podnijela zahtjev za članstvo, 14 godina od dobijanja stausa zemlje kandidata i 8 godina od početka pristupnih pregovora, Turska je od EU dobila „zeleno svjetlo“ za nastavak svoga europskoga puta. Nakon trogodišnjeg prekida pregovora, Vijeće ministara EU donijelo je odluku da se 5. studenoga otvori novo poglavlje u razgovorima o članstvu Turske.

Zemlje članice su prihvatile preporuku Europske komisije koja je u svom godišnjem izvješću o napretku zemalja u procesu eurointegracija naglasila važnost pojačanog europskog angažmana kada je u pitanju nastavak reformskog procesa u Turskoj. 

“Ovo je signal da EU i Turska žele produbiti svoje odnose u budućnosti… Ne moram ponavljati koliko je pozitivan utjecaj EU na život ljudi i naroda u Tuskoj“, izjavio je tim povodom ministar vanjskih poslova Luksemburga, Jean Asselborn.

EU i Turska o vladavini prava i slobodama

Iako će se naredno poglavlje, koje se treba otvoriti s Turskom, odnositi na regionalnu politiku, iz EU poručuju kako bi sa Ankarom što prije trebalo otvoriti poglavlja koja se odnose na vladavinu prava i slobode.

Upravo su otvorena pitanja iz ovih oblasti bila razlog stavljanja pregovora s Turskom na led, uz pitanje ciparsko-turskih odnosa koje se vidi kao glavni „kamen spoticanja“ na putu Turske k članstvu u EU.

“Ovo je također znak turskim građanima kako se EU zaista želi otvoriti. Na ovaj način doći ćemo i do zamaha koji nam je potreban kako bi s Turskom razgovarali o preostalim komliciranim pitanjima“, izjavio je njemački ministar za europske poslove, Michael Link.

Dug put Turske ka EU

Turska je od 2005. godine, kada je počela pregovore o članstvu, od 35 postojećih otvorila 13 poglavlja, od kojih je 8 blokirano zbog ciparskog pitanja, a samo jedno, koje se odnosi na znanost i istraživanja, privremeno zatvoreno. Koliko je europski put Turske dug i kompliciran govori i činjenica kako, iako su počele pregovore o članstvu u isto vrijeme, Hrvatska je u međuvremenu zatvorila sva poglavlja i postala 28 članica EU.

Deutsche Welle / Dnevnik.ba