Published On: Ned, stu 8th, 2020

Turska je čestitala Condéu na pobjedi na gvinejskim izborima, ali i dalje šuti o Bidenu

Gvinejski predsjednik Alpha Condé osvojio je kontroverzni treći mandat

Turska je čestitala Alpha Condéu, koji je službeno pobijedio na predsjedničkim izborima u Gvineji u subotu, ali Ankara još uvijek šuti o Joeu Bidenu i američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Prema analitičarima, Turska će Bidenovim predsjedanjem izgubiti više od većine drugih zemalja, budući da se očekuje da će zaoštriti američki stav prema stranim vojnim intervencijama predsjednika Tayyipa Erdoğana i bližoj suradnji s Rusijom.

Erdoğan je iskoristio svoje dobre veze s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom kako bi vojno ojačao u Siriji, Libiji, istočnom Mediteranu i ovog mjeseca u Nagorno-Karabahu, popunjavajući neke praznine koje je posljednjih godina povuklo SAD iz regije.

U primjedbama koje su izazvale oštre kritike Ankare, Biden je u prosincu zagovarao novi pristup “autokratu” Erdoğanu i uznemiren zbog bliske turske suradnje s Rusijom.

U siječanjskom intervjuu koji se ponovno pojavio u kolovozu, Biden je zagovarao novi pristup “autokratu” Erdoğanu i bio uznemiren zbog bliske turske suradnje s Rusijom i rekao da Sjedinjene Države mogu “podržati one elemente u turskom vodstvu koje još uvijek postoje i od njih dobiti više, ohrabriti ih da bi mogli preuzeti i pobijediti Erdoğana. ”

Glavni čelnik turske oporbene Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu prvi je turski političar koji je čestitao Bidenu.

“Radujem se jačanju tursko-američkih odnosa i našem strateškom savezu”, rekao je Kılıçdaroğlu u poruci na Twitteru koju je objavio na turskom i engleskom jeziku.

Zamjenik predsjednika Erdoğanove vladajuće stranke Stranka pravde i razvoja (AKP) Bülent Turan kritizirao je poruku oporbenog čelnika.