Published On: Pon, lis 30th, 2017

TURSKA: Istanbulska policija u borbi protiv ISIS-a privela 968 osoba

Istanbulska policija je u okviru svojih nadležnosti od 15. kolovoza 2016. do 30. listopada 2017. u 136 akcija protiv terorističke organizacije ISIS privela 968 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Ekipe za borbu protiv terorizma pri policiji u Istanbulu nastavljaju svoje aktivnosti u sklopu sprečavanja terorističkih činova u gradu na Bosforu.

U akcijama ovih ekipa neutralizirana je i osoba koja je oružjem pružala otpor pripadnicima snaga na sigurnosti. Osim toga, 96 osoba privedenih u ovim akcijama, a za kojim se tragalo zbog drugih kriminalnih radnji, predano je nadležnim organima.

Grupa za procjenu rizika od 15. kolovoza 2016. do 15. kolovoza 2017. u zračnim lukama Ataturk i Sabiha Gokcen, kao i glavnom autobusnom kolodvoru, prekontrolirala je veliki broj ljudi, a sve u cilju privođenja ”stranaca koji se bore na strani terorista”.

Tako je u zračnim lukama Ataturk prekontrolirano 14.555, u zračnim lukama Sabiha Gokcen 13.053, a na autobuskom kolodvoru 15.442 sumnjiva putnika. Nakon kontrola 940 osoba je deportirano.

Ekipe za borbu protiv terorizma su privođenjem pripadnika terorističke organizacije ISIS spriječile i nekoliko terorističkih napada.

Pripadnici snaga sigurnosti su u istanbulskoj četvrti Bayrampasa 28. listopada 2017. priveli četiri pripadnika terorističke organizacije ISIS, od toga dvije žene, u čijem vozilu je pronađen eksploziv na daljinsko upravljanje. Teroristi su na parkingu tržnog centra u Bayrampasi ostavili vozilo, te pokušali pobjeći. Izvedena je akcija na nekoliko lokacija na kojima su stanovali teroristi za koje se sumnjalo da su namjeravali izvesti napad za vrijeme proslava povodom 29. listopada, Dana Republike Turske. U akciji je zaplijenjeno 29 plinskih boca, benzin, veća količina amonijum nitrata i drugi materijal koji se koristi za izradu eksplozivnih sredstava.

Ekipe su 10. rujna 2017. na tri adrese u dva distrikta izvele akciju protiv pripadnika ISIS-a u kojoj je privedeno 25 osoba, među njima i tri osobe za koje se smatra da su naređivale i planirale pojedine napade pomenute organizacije.

U akciji izvedenoj u četvrti Sancaktepe 20. studenog 2016. priveden je pripadnik ISIS-a S.S. koji je pripremao napad.

U Gungorenu 27. kolovoza 2016. priveden je H.B. koji je pripremao napad na, između ostalog, zgradu političke stranke Vatan i policijski punkt u ulici Istiklal.

U Pendiku su 17. rujna 2016. privedena četiri državljana Tadžikistana koji su namjeravali u ime terorističke organizacije ISIS izvesti napad na NATO baze u Adani i Konyi.

Na Fatihu 15. kolovoza 2016. uhvaćeni su pripadnici ISIS-a M.A. i A.Z. za kojima je tragao Interpol zbog navoda da su članovi terorističke organizacije./AA/

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x