Published On: Pet, kol 3rd, 2018

Turska: Drevno rimsko kupatilo uskoro ponovo otvoreno za turiste

Drevno rimsko kupatilo u centralnoj Turskoj prolazi kroz arheološku restauraciju kako bi ponovno otvorilo svoje kapije za turiste.

Stara 2.000 godina “Basilica Therma” dodana je na tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a ove godine.

Radovi na iskopinama kupatila u Sarikaya okrugu provincije Yozgat započeli su 2010. godine, kada je iskopano pola bazena veličine olimpijskog bazena.

Površina iskopine proširena je 2014. godine.

U razgovoru za Anadolu Agency, načelnik lokalnog Ministarstva kulture i turizma pokrajine Yozgat Metin Halici rekao je da je genijalan plan pripremljen za predstavljanje historijskog kupatila međunarodnim turistima.

Halici je rekao da se radovi na iskopavanju odvijaju u skladu s ovim genijalnim planom, u kojem se navodi da će u novembru biti organizovan simpozijum kako bi se rimsko kupalište predstavilo na nacionalnom nivou, dok će u januaru biti organizovano na međunarodnom nivou.

“Važno nam je što smo uključeni na listu UNESCO-a jer će nam to omogućiti promociju širom svijeta”, rekao je Halici.

Halici je dodao da će promotivne aktivnosti privući veliki broja turista.

“Jedna od najistaknutijih osobina kupatila jeste da termalna voda i dalje kruži unutar njega. Želimo da predstavimo ovo historijsko drevno kupalište “, dodao je Halici.

Omer Acikel, gradonačelnik Sakarye, rekao je da se jedina slična konstrukcija nalazi u Engleskoj i da ima 1,5 miliona posjetilaca godišnje.

Acikel je dodao da rimsko kupatilo u Yozgatu također, zaslužuje istu pažnju, pa bi trebalo da bude uključeno u UNESCO-vu listu svjetske baštine.

“Mi tvrdimo da je ovo najstariji termalni centar na svijetu, čak i najstariji wellness centar na svijetu”, rekao je Acikel.

Acikel je rekao da i zdravstveni i vjerski turizam mogu privući turiste iz cijelog svijeta.

Vjeruje se da je ”Baziliku Therma” izgradio rimski kralj koji je živio u centralnom Kayseriju.

Nakon što se njegova kćerka razboljela kupatilo je izgrađeno za njen tretman. Nakon što je izliječena kroz ljekovita svojstva termalnih voda, lokalni mještani su nazvali kupalište “Kraljeva kćerka”.

Veliki rimski termalni bazen u Yozgatu mjeri 23,30 x12,80 metara i ima dubinu od 1,34 metra. Temperatura vode u bazenu je oko 45 stupnjeva Celzijusevih.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x