Published On: Čet, stu 26th, 2020

Turska: Doživotni zatvor za 27 osoba u postupku o neuspjelom puču

Turski sud osudio je u četvrtak 27 osoba, većinom časnika i pilota, na doživotni zatvor zbog sudjelovanju u pokušaju državnog udara 2016. usmjerenog protiv predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Svih 27 osoba je proglašeno krivim za “pokušaj rušenja ustavnog poretka”, za “pokušaj atentata na predsjednika” i “ubojstva”.

Među osuđenima su prvenstveno piloti koji su bombardirali više simboličnih mjesta u Ankari, poput zgrade parlamenta, te časnici koji su rukovodili državnim udarom iz vojne baze Akinci.

Od četvero civila, među kojima je i poduzetnik Kemal Batmaz, svaki je osuđen na 79 kazni teškog doživotnog zatvora, što podrazumijeva puno strože mjere zatočenja i u turskom pravosuđu zamjenjuje smrtnu kaznu ukinutu 2004.

U glavnom postupku za pokušaj državnog udara 15. i 16. srpnja 2016., obuhvaćeno je 475 osoba i njihove presude će biti objavljene kasnije u četvrtak.

Erdogan optužuje imama Fetulaha Gulena za planiranje i organizaciju puča. Gulen je bivši saveznik turskog predsjednika s kojim se razišao i sada živi u SAD-u. Gulen niječe bilo kakvu umiješanost u pokušaj puča.

Turski sudovi su do sada izrekli kazne za pokušaj puča za više od 4100 osoba. Više od 2500 osoba je osuđeno na doživotni zatvor

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>