TURSKA: Bit ćemo najveća ekonomska sila Europe

Turski predsjednik Abdulah Gul nedavno je iznio procjenu da će njegova zemlja do 2050.godine postati najjača europska ekonomske sila.

O ozbiljnim namjerama Turske govore i stope rasta. Turska je prošle godine bila sedma najjača ekonomiju u Europi, dok je u listu Ekonomist zauzela 17. mjesto u svijetu.
Turska je ozbiljna u ostvarenju planova da do 2023. uđe među 10. najvećih ekonomija svijeta i stoga želi Istanbul pretvori u globalni financijski centar.
Prema pisanju stranih medija Istanbul će dobiti novi financijski centar koji će zasjeniti njujorški Volstrit.Na 70 hektara u azijskom dijelu grada biće podignut kompleks vrijedan 2.6 milijardi dolara. Glavna infrastrukturna poboljšanja ovog plana uključuju i izgradnju nove linije podzemne željeznice, kao i novu infrastrukturu održive energije, ali i sigurnosti i podatka.
Planovi izgradnje osiguravaju okvire za razvoj održivog financijskog centra na način koji podržava potrebe ljudi, ekološku i ekonomsku održivost upravljanja u novom globalnom modelu urbanizma koji je ukorijenjen u turskoj kulturi.
Radovi na lokaciji su započeli, a završetak projekta očekuje se krajem 2016. godine.

Poljoprivreda

Turska je, prema riječima turskog ministra financija Mehmeta Simsek, najrazvijenija zemlja u Europi, a po razvijenosti, u svijetu zauzima sedmo mjesto.
On je kazao da je proračun izdvojen za potporu poljoprivredi ove godine povećan 17,8 posto u odnosu na proračun prošle godine, odnosno da je sa 11,1 milijardi turskih lira (TRY) povećan na 13,1 milijardu, prenosi Biznis.ba.
“U 2002. godini, proračun izdvojen za poljoprivredu bio je samo tri milijarde TRY. Sada smo, u tom pogledu, najrazvijenija država u Europi, au svijetu smo sedma zemlja”, kazao je Simsek.
On je naveo da Ministarstvo financija ulaže napore kako bi smanjilo porezne troškove za građane.Simsek je rekao da ipak uzimaju u obzir i negativne posljedice smanjenja poreza u odnosu na ostale porezne prakse.
“U okviru toga, postoji projekt koji vodimo kako bi poljoprivrednicima osigurali gorivo i kako bi ih oslobodili plaćanja poreza”, dodao je Simsek.