Published On: Tue, Oct 20th, 2015

TURSKA, BIH, SRBIJA Potpisan sporazum za unaprijeđenje suradnje

Srednjoročni program o suradnji trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH, u razdoblju od 2016. do 2018. godine, koji predviđa unapređenje gospodarske i ekonomske suradnje tri zemlje, potpisan je danas u Beogradu.

Sporazum i Akcijski plan trilateralnog trgovinskog komiteta potpisali su potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar ekonomije Turske Nihat Zejbekči i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Kako je rečeno na konferenciji za medije, predviđeno je da u narednih mjesec dana bude otvoreno zajedničko gospodarsko i trgovinsko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu, preko kojeg će dvije zemlje predstaviti trgovinske, gospodarske i turističke potencijale.

Najavljen je i sutrašnji veliki biznis forum za predstavnike poslovnih zajednica tri zemlje u Sarajevu, kao i poslovno-investicijski forum u Istanbulu i sastanak posvećen turizmu tri zemlje u Beogradu, koji će biti održani u prvoj polovici 2016. godine.

Srbijanski ministar Ljajić rekao je da je Srbija zainteresirana za privlačenje investitora, ali i što većeg broja turista iz Turske, prenose Nezavisne novine.

“Potpisivanje ovog programa, na kojem smo počeli raditi još u kolovozu ove godine u Ankari, veliki je korak naprijed i ima za cilj poboljšati ekonomsku i gospodarsku suradnju naših zemalja. Očekujemo povećanje robne razmjene i daleko više turskih investicija nego do sad”, rekao je Ljajić.

On je dodao i da je programom predviđeno da Srbija i BiH mogu koristiti svih 160 turskih gospodarskih predstavništava širom svijeta, kako bi dobili potrebne informacije i bolju priliku da proizvodi iz ove dvije zemlje budu plasirani na tržištima tih zemalja.

Ljajić je, ističući da su za Srbiju tržišta Turske i BiH izuzetno važna, rekao da je BiH treće izvozno tržište za srpske proizvode i četvrti vanjsko-trgovinski partner Srbije, s više od 1,4 milijarde eura robne razmjene.

Ljajić je rekao da će Srbija ove godine ostvariti rekordnu vanjsko-trgovinsku razmjenu od više od milijardu eura s Turskom, kao i da su BiH i Turska prve dvije zemlje po broju turista koje su došle u Srbiju.

Turski ministar je poručio da ta zemlja podržava i podstiče svoje investitore koji ulažu u Srbiju i BiH, te da se nada da će nakon potpisivanja plana njihov broj biti još veći.

On je rekao da veruje da će uvoz i izvoz između tri zemlje biti daleko liberalniji.

“Ovo je velika prilika za 2016. godinu za ekonomiju i liberalizaciju ekonomije i ta suradnja će puno značiti i Srbiji i BiH i Turskoj”, rekao je Ljajić.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da je jedno od najvažnijih pitanja za suradnju tri zemlje prometna infrastruktura, koja bi trebala biti prioritet./HMS/