Turković uputila demarš Hrvatskoj zbog navodnog negiranja genocida

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila je u srijedu demarš Republici Hrvatskoj zbog navodne izjave predsjednika Zorana Milanovića kojom je negirao genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a što je njegov Ured odbacio kao laž.

“Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske gospodina Zorana Milanovića, od 12. rujna 2022. godine, a u kojima je, tijekom radnog ručka na summitu Brdo Brijuni, negirao genocid u Srebrenici”, navodi Turković.

Ministrica Turković, ujedno visoka dužnosnica vodeće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) u pismu je podsjetila da su u više presuda Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju te Europski sud pravde utvrdili postojanje genocida u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

“Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda i poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i ispriku obiteljima žrtava genocida u Srebrenici”, stoji u demaršu ministarstva vanjskih poslova BiH.

Neki srbijanski i mediji u BiH, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili su najprije da je Milanović na ručku sa sudionicima regionalnog samita u Sloveniji nedavno rekao da “postoje razne vrste genocida, a u Srebrenici nije bio genocid” nad Bošnjacima u ljeto 1995.

Nakon toga slijedile su brojne reakcije bošnjačkih političara, vjerske organizacije i nevladinih udruga koja su se obrušile na hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.