Published On: Sri, lip 30th, 2021

SEPARATISTICA USRED UN-a: Turković se bez suglasnosti Predsjedništva pojavila u UN-u. Pozvala na akciju protiv sebi nadređenog Dodika…

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, formalno podređena i Miloradu Dodiku, i Šefiku Džaferoviću i Draganu Čoviću, (kojem je silom neustavnog zakona odbijeno pravo konzumacije apsolutne pobjede na izborima unutar hrvatskog naroda) obratila se Vijeću sigurnosti UN-a. Protuustavno i protuzakonito jer nije dobila dozvolu od Predsjedništva za svoje obraćanje.

Pozvala je sve da podrže izbor Christiana Schmidta  predstavivši sebe kao osobu koja  govori u ime cijele BIH te je kazala kako cijela BIH ima stav da nije spremna da se OHR zatvori.

Tako su Bošnjaci postali cijela BIH. Iako oni nisu cijela BIH.

Naime Turković uopće nema pojma koji je stav Hrvata o OHR-u jer hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu nema, nije se potrudila ni saznati taj stav, dok joj je srpski stav jasan. ALi ju očito ne zanima. Jer njen način “poslovanja” isključivo je jednopartijski.

Prema tome ako šefica MVP-a tvrdi da je stav BIH nastavak postojanja OHR-a ona otvoreno negira cijeli srpski narod u BIH dok joj stav hrvatskog naroda uopće nije bitan.

Ukratko usred UN-a  predstavnica islamističke SDA kojoj nisu bitni anglosaksonski međunarodni mirovni ugovori, kojoj je nebitan Ustav BIH a još manje prava dva od tri naroda osnivača Bosne i Hercegovine jasno je kazala što treba biti buduća BIH:

Šovinizam jednog naroda nad druga dva.

Taj šovinizam pak zvat će se eufemistički građanskom kulturom. Baš onako kako u Indoneziji, Turskoj i silnim islamskim zemljama postoji ta silna, tolerantna građanska kultura.

Pokazala je svojim primjerom, rigidnim i šovinističkim kako će se to građanski poredak ostvariti u takvoj BIH.

Tako što se glasovi Srba i Hrvata uopće neće osluškivati. Niti će biti referentni u svjetskim institucijama.

Ovdje se jasno radi o zlouopotrebi ovlasti i nesavjesnom obavljanju svog posla, povredi Ugovora o radu koji predstavlja jasno kazneno djelo. Prema zakonima koji možda čak za islamističku stranku i ne vrijede. Jer pravi islamist ne smije poštivati niti jedan zakon doli svete knjige. Stoga ne čudi da Turkovićka u svojim raspravama u parlamentu BIH napominje vjeru i kojem se Bogu moli umjesto da odgovara na pitanja poslanika.

Naime Turković već koji put govori u ime cijele BIH neusuglašeni tekst koji nije prošao u  Predsjedništvu BIH koji je sukreator vanske politike:

“Bosna i Hercegovina jedva čeka dan kada će se zatvoriti Ured visokog predstavnika, ali nažalost taj dan još nije stigao. Kao što znate, više puta je rečeno da Plan 5+2 je donesen 2008. godine. Tada su određeni zahtjevi koje bh. vlasti moraju zadovoljiti. Iako vidimo napredak u određenim oblastima, moramo još puno toga uraditi. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost visokog predstavnika i njegove uloge provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma u BiH. Proces prijenosa odgovornosti na izabrane dužnosnika BiH je važan, ali to se mora uraditi u pravo vrijeme kada se zadovolje dogovoreni preduvjeti. Politička situacija u zemlji, naročito u proteklih šest mjeseci, zahtijeva akcije”, kazala je Turković, prenosi N1.

U prenesenom smislu ovaj poziv na akcije može se shvatiti i kao poziv nje koja je tamo došla mimo Ustava BIH i mimo dopuštenja sebi nadređenog Dodika da se istog tog Dodika smijeni.

Istakla je kako je BiH prošle godine obilježili 25 godina mirovnog sporazuma, ali da se mora nastaviti jačanje institucija na državnom nivou i kompetencijama koje su u skladu s Ustavom BiH.

“Neki političari smatraju da je bolje da se suprotstave i samom visokom predstavniku i to je nažalost tako, kazala je Turković dodatno stavljajući metu na Dodikovo čelo, te dodala  “naša pažnja mora biti usmjerena na stvaranje uprave koja može zadovoljiti potrebe svojih građana. I da se nosi s izazovima koje očekujemo. PIC je 27. svibnja imenovao novog visokog predstavnika koji treba preuzeti obaveze 1. kolovoza.” Pozivam članice Vijeća za provedbu mira da nastave s podrškom važnom radu visokog predstavnika. Izuzetno je važno da OHR nastavi s djelovanjem, s građanima i institucijama BiH i međunarodnom zajednicom čime se osigurava napredak BiH koja želi postati demokratska, prosperitetna zemlja na putu ka euroatlantskim integracijama. Dozvolite mi da zaključim izjavu medicinskom terminologijom – kolektivna imunizacija BiH, bh. političkog pravnog sistema nije još završena. Ako obustavimo postupak, onda ćemo raditi ono što smo radili 25 godina. Izlažemo se velikom riziku nove infekcije i mogućem opasnom stanju koje nećemo moći sami zaustaviti. U svim našim naporima da zaustavimo širenje virusa moramo se zajednički boriti”, poručila je Turković.

Za očekivati je da ovaj nastup svakako neće ostati bez političkih posljedica u BIH. Posve je logično produbljivanje političke krize, napuštanje Vijeća ministara od strane Srba sve dok se Turkovićeva ne smijeni.

Pored toga jasna konfrotacija Rusije sa administracijom SAD-a oko legalnosti imenovanja novog Visokog predstavnika jasan su znak Dodiku i Srbiji da sada imaju otvorenu podršku Rusije u svom stavu da novog visokog predstavnika uopće ne priznaju.

Hrvati su pak dovoljno OSCE-ovim izbornim zakonom uspješno uništen narod, da se u ovaj sukob i ne mogu i ne žele miješati. No nije isključeno da OHR upravu zbog sukoba Sarajeva i Banja Luke kazni Hrvate. Imaju oni tu neku ustaljenju praksu pomirbe Srba i Bošnjaka  kroz praksu otimanja Hrvatima. Kojima su eto, upravo provodeći Daytonski sporazum oduzeli jebote šta? Pravo da biraju i da budu birani sukladno Ustavu.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x