Turković od Ivancova zatražila povratak povelje Kulina – bana iz Rusije u BiH

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas veleposlanika Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

Turković je istaknula kako je Ruska Federacija izuzetno značajan partner Bosni i Hercegovini, posebno važan kao i ekonomski i trgovinski partner, ali je istaknula kako bi bilo dobro raditi na balansiranju trgovinske razmjene koja je trenutno u korist Ruske Federacija.

Također, zahvalila se za podršku Rusije neovisnost BiH, te istaknula da su za nas politička podrška i suradanja veoma značajna.

Turković je naglasila kako bi se u BiH veoma cijenilo ukoliko bi pitanje Povelje Kulina-bana, koja se nalazi u Ruskoj Federaciji, bilo razriješeno na obostrano zadovoljstvo. Kao prvi korak na tom putu predložila je da s ruske strane bude dozvoljeno da u određenom vremenu Povelja bude izložena u nekom od muzeja u Bosni i Hercegovini što bi, sasvim sigurno, naišlo i na veliki interes i odobravanje bh. javnosti.

Veleposlanik Ivancov je podcrtao da pitanje privremenog izlaganja Povelje u BiH nije političko nego isključivo tehničko pitanje, te da se traže odgovarajuća rješenja kada je u pitanju transport, osiguranje, a da on podržava tu ideju.

Govoreći o političkim odnosima, Ivancov se nada daljnjem poboljšanju odnosa te reaktivirao ideju o kvadrilateralnom susretu ministara vanjskih poslova BiH, Ruske Federacije, Turske, i Srbije koja je iznijeta tijekom prošlogodišnje posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini.

Veleposlanik je istaknuo kako su BiH i Rusija do sada imali dobru suradnju i u multilateralnim organizacijama, te iskazao nadu da će BiH podržati zahtjev Rusije za reaktiviranje statusa te zemlje u Vijeću Europe.