Published On: Ned, sij 31st, 2021

TURKOVIĆ JE NAPADOM NA SUD PROBUDILA NAMJRAČNIJE SNAGE? Pozivaju iz Švedske na linč sudaca zbog presude vođi džihada Sakibu Mahmuljinu

Članovi sudskog vijeća koje je, zbog ratnih zločina nepravosnažno osudilo umirovljenog generala Armije RBiH Sakiba Mahmuljina na deset godina zatvora, prijavili su prijetnje, saznaje “Istraga.ba”.

Ovu informaciju potvrdila je i sutkinja Suda BiH Mira Smajlović.

“U petak smo obavijestili Tužiteljstvo BiH da se osjećamo ugroženima jer je na jednom portalu objavljen tekst koji poziva na linč sudaca Suda BiH koji su sudili u ovom predmetu”, kazala je sutkinja Smajlović.

O svemu je već obaviještena SIPA i inspektori su u petak bili u zgradi Suda BiH.

 

Prema informacijama “Istrage”, sudci su prijavili tekst koji je napisao i objavio Muhamed Mahmutović, novinar iz Cazina koji živi i radi u Švedskoj i koji se često pojavljivao kao kolumnista nekoliko bh. medija.

Novinar Muhamed Mahmutović. Foto: Arhiv

Mahmutović je u tekstu pod naslovom – “Bošnjački stub srama” napisao da je “Sakiba Mahmuljina osudilo vijeće od tri člana”, da je “predsjednik Vijeća je Srbin Zoran Božić, a druge dvije članice su Bošnjakinje”.

Potom je u sporni tekst postavio fotografije sutkinja Suda BiH Mire Smajlović i Medihe Pašić.

“Te dvije gospođe su mirne savjesti digle ruku za presudu po kojoj je Armija RBiH izjednačena s agresorskim vojskama u kojoj se prema optužnici “vodio građanski rat”! Optužnicu da je sastavljala zloglasna SANU, ne bi je tako sastavila, a tužitelj je takođe “Bošnjak”, Sedin Idrizović, koji je za svoje gnusno (zlo)djelo unapređen na viši nivo! Nakon ovog montiranog procesa imenovan je u VSTV FBiH! Da su ove dvije sudinice to uradile Albancima, tko zna šta bi im se desilo, a ne bi se dobro pisalo ni Idrizoviću, koji nije imao hrabrosti podići optužnicu za evidentan genocid nad Bošnjacima, dokazan već od strane međunarodnih sudova”, napisao je Mahmutović.

 

 

 

Preslik teksta kojeg je objavio Mahmutović. Foto: Istraga.ba

Zbog ovog poziva na linč, sudci su se osjetili ugroženim te su o svemu obavijestili Tužiteljstvo BiH i Državnu agenciju za istrage i zaštitu – SIPA.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je 22. siječnja izrekao prvostupanjsku presudu kojom je bivši zapovjednik Trećeg korpusa Armije Republike BiH Sakib Mahmuljin osuđen na 10 godina zatvora za ratne zločine.

Tužiteljstvo BIH tereti Sakiba Mahmuljina da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija Mahmuljin nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića./HMS/