Published On: Sub, stu 14th, 2020

Turković demantirala medijske natpise o počinjenju kaznenog djela, evo što kaže u svoju obranu

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković demantirala je medijske natpise u vezi s njenim davanjem iskaza u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP BiH) su reagirali s obzirom na medijske natpise i, kako navode, pogrešne interpretacije koje se odnose na davanje iskaza zamjenice predsjedatelja Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković u Tužiteljstvu BiH, povodom imenovanja članova Povjerenstva za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

– Prvenstveno smo iznenađeni činjenicom da se u javnosti iznosi sadržaj iskaza ministrice Turković sa saslušanja u najznačajnijoj tužiteljskoj instituciji u BiH, te zlonamjerno i manipulativno iznose tvrdnje u pojedinim medijima o počinjenju kaznenog djela, bez ikakvog pravnog utemeljenja a posebno bilo kakve tužiteljske odluke, s potpunim gnušanjem negiramo ovakve insinuacije i neistine. Proizvoljni natpisi poput navedenih dobrano degradiraju časnu novinarsku profesiju u našoj zemlji – navodi se u priopćenju MVP BiH.

Kada je u pitanju odluka donesena na sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine povodom imenovanja spomenutog Povjerenstva, kako se dodaje u priopćenju, ona se “tendenciozno i smišljeno” u pojedinim medijima tretira kao kazneno djelo.

– Želimo naglasiti da aktivnosti koje je ministrica provodila u okviru svojih nadležnosti ne mogu sadržavati elemente kaznenog djela, između ostalog i zbog sljedećih činjenica s kojima bi svaki profesionalni i odgovorni novinar morao biti upoznat. Naime, ministrica u konkretnom slučaju nije nastupala u funkciji ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, već kao član Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a navedeni prijedlog su usvojili svi ministri u Vijeću ministara BiH i odluka je donesena jednoglasno. Dakle, Povjerenstvo imenuje kompletno Vijeće ministara BiH – priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

Podsjećamo, mediji su prethodno objavili da tužiteljstvo BiH ubrzano radi na istrazi koja se odnosi na aferu “Sigurnosne provjere” i malverzacije u vezi s imenovanjem članova Povjerenstva za drugostupanjsko rješavanje postupka sigurnosnih provjera za policijske i državne službenike.

Istraga je pokrenuta na osnovu kaznene prijave koju su podnijeli pojedini policijski i državni službenici SIPA-e i Tužiteljstva, a prijava je podnesena protiv Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH, i članova Drugostupanjskog povjerenstva , Murisa Druškića i Ismaila Sarića.

Kako se navodi u kaznenoj prijavi, Vijeću ministara BiH prvobitno je za člana Povjerenstva bio predložen Sanjin Prašović, koji je ispunjavao uvjete za ovu poziciju. Njega je tada predložio Radončić, ali nakon što je podnio ostavku, Turković je u zadnji trenutak odlučila na sjednici Vijeća ministara predložiti Ismaila Sarića, koji je zatim imenovan.

U prijavi je navedeno da Sarić u trenutku imenovanja nije ispunjavao zakonom propisane uvjete za članstvo u ovom povjerenstvu niti je prošao sigurnosne provjere.

Međutim Turković je, nakon ostavke Radončića u Vijeću ministara poništila njegov prijedlog za imenovanjem Prašovića i predložila Sarića, čime je napravila kazneno djelo, kako je napisao Avaz.

No, sporno je i nominiranje drugog člana Povjerenstva, predstavnika OSA-e Murisa Druškića. On je imenovan u Povjerenstvo krajem lipnja, iako je u ožujku ove godine umirovljen.

No spomenute sarajevske dnevne novine objavile su da je Turković izjavila da je Sarić i Druškić nisu bili njen izbor, nego da je tako odlučila Kadrovska komisija SDA?!. Ustvari, Turković se pravdala da je mislila da je ovo političko imenovanje?!/HMS/