Published On: Čet, stu 8th, 2018

TURIZAM U PORASTU: Listopad rekordan, u BiH ušlo 5.000 novih migranata

Ministarstvo turizma i zaštite okoliša koje vod ministar Dragana Mektić izjavilo je da je u BiH od početka godine ušlo 22.000 ilegalnih migranata, navodeći da se njihov broj konstantno povećava, te da je rekordan bio listopad kada ih je registrirano  čak 5.000.

 

Mijo Krešić, zamjenik ministra je rekao Srni da, prema njegovim procjenama, u zemlji trenutno boravi 5.000 migranata, među kojima su i oni koji su smješteni u prihvatnim centrima širom BiH.

Prema njegovim riječima, BiH svakodnevno napusti jedan dio migranata, ali nije poznat točan broj.

“Od 22.000 ilegalnih migranata, njih između 15.000 i 17.000 odavno je napustilo BiH i preko Hrvatske ušlo u zemlje EU”, naveo je Krešić.

Očekuje se porast zarade

On kaže da Hrvatska svakodnevno otkrije dio migranata tijekom pokušaja ilegalnog prelaska granice, dio u unutrašnjosti svog teritorija, dok dio prođe, a da ne bude otkriven.

Krešić je naglasio da Hrvatska trenutno radi dobar posao za EU, ali da je vrlo teško bilo koju granicu imati hermetički zatvorenu.

Komentirajući pisanje austrijskog lista “Kronen Zeitung” koji se poziva na podatke MUP-a Austrije da je 20.000 naoružanih ilegalnih migranata spremno nasilno pokušati  ući iz BiH u Hrvatsku, Krešić kaže da je taj broj “prenapuhan” i da ne očekuje stvaranje kritične mase tijekom ove godine koja bi tako nešto pokušala.

On je napomenuo da BiH i Hrvatska ne bi tolerirale bilo kakvo nasilno ponašanje ili nasilni pokušaj prelaska granica.

Turistički kapaciteti popunjeni

“Ja sam ranije upozoravao na mogući scenarij okupljanja do tisuću ljudi koji će pokušati nasilno prijeći granicu. Imali smo sredinom ove godine pokušaj nasilnog prelaska granice 200 do 300 ilegalnih migranata, kao i prije nekoliko tjedana, ali su zaustavljeni u oba navrata”, podsjetio je Krešić.

Krešić vjeruje da broj migranata neće biti smanjen u neko dogledno vrijeme i da će ruta ostati aktivna cijelu zimu, a na proljeće se, u ovisnosti od onoga što bude urađeno u tih nekoliko mjeseci na globalnom planu, može očekivati da ruta kroz BiH postane još masovnija.

Sve veći interes za nebodere i visočke piramide

On je naglasio da je neophodno da se BiH fokusira na sigurnost i provođenje zakona, prije svega zakona o strancima i azilu, što je, kako je naveo, jedno od rješenja kada je riječ o ilegalnim migracijama.

Turisti su mladi, snažni i brzo se kreću iz točke A u točku EU

Krešić smatra da se migrantskom krizom u dobroj mjeri upravlja izvan sustava, posredovanjem međunarodnih organizacija i nevladinog sektora, sve vrijeme stavljajući u fokus humani dio, te da konfuziju na neki način stvara i EU, koja podržava i financijski pomaže taj humani dio, dok je sigurnosni  aspekt ostavljen po strani zbog raznih razloga./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare