Published On: Tue, Jun 27th, 2017

Turisti u Dubrovnik dolaze zbog slika, zovu ga King’s Landing i oblače kostime

Turisti i iz daljih krajeva svijeta dolaze isključivo zbog serije u Dubrovnik kako bi se slikali na mjestima gdje su snimane popularne scene

Dvije časne sestre užurbanim su se korakom penjale stubama prema isusovačkoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku. Baš dok su išle na misu, zaustavio ih je vidno ushićen mladi par, turisti s ruksacima na leđima i fotoaparatom u ruci. U nadi da će ih razumjeti, na engleskom su redovnicama postavili neobičnu molbu.

– Možete li moju djevojku primiti za ruke, svaka s jedne strane, i tako hodati nekoliko koraka po stubama? I za to vrijeme govoriti “Shame, shame, shame”, a ja ću snimati – pitao ih je stranac.

Kostimirano vjenčanje

Rick i Rebecca došli su, kako su nam objasnili, iz Australije da bi na tim stubama napravili savršenu sliku. No za njih one ne vode do isusovačke crkve, nego do Velike Septe Baelor od koje je Cersei Lannister stubama krenula u poznati “Hod srama” (Walk of shame) dok su je pratile religijske službenice. Riječ je o jednoj od najpoznatijih scena iz popularne serije “Igra prijestolja”. Kao i mnogi drugi, i ti su kadrovi snimani u Dubrovniku koji je u seriji glavni grad “Kraljev Grudobran” odnosno King’s Landing.

– Nismo dugo dvojili gdje ćemo na odmor jer je ovdje snimana Igra prijestolja, a oboje smo fanovi. Vjerojatno bismo inače išli negdje bliže, ali vrijedilo je putovati da bismo ovo vidjeli uživo –rekli su nam Rick i Rebecca iz Sydneya koji su ipak ostali bez slike s redovnicama. One su poziranje ljubazno odbile iako se nisu previše iznenadile. Kako su nam rekle, često ovuda prolaze i čule su takav zahtjev više puta. I one su se, kao i mnogi Dubrovčani, navikle da moraju živjeti u svijetu fantazije Georgea R. R. Martina.

– Neki dan sam se vraćao s puta i bio sam u avionu punom turista. Kada se kroz prozor počinjao nazirati grad, njih pola počelo je vikati “Vidi, King’s Landing”. Njima to više nije Dubrovnik, dobro da uopće znaju kako se grad zapravo zove – prepričava Frano Radošević, kapetan broda “Karaka” koji već 10 godina vozi turističke ture. Riječ je o replici nekadašnjeg dubrovačkog broda tako da je savršen za povijesne obilaske. No danas su na njemu popularnije ture na temu Igre prijestolja. Turisti se mogu oblačiti u kostime iz serije dok im vodič objašnjava kako je tvrđava Lovrijenac u seriji Crvena utvrda te da je princeza Daenerys tražila zmajeve na kuli Minčeti.

– Iskreno, ja to ništa ne znam, pokušao sam gledati, ali meni je to bez veze. No svaki dan slušam vodiče i već sam naučio da su tamo u parku ubili nekog zločestog kralja – kroz smijeh napominje kapetan koji se ipak hvali da je i njegov brod bio u nekoliko kadrova serije. Zbog popularnosti prošli tjedan ga je unajmila grupa od 50-ak Amerikanaca. Došli su ovdje samo da bi održali vjenčanje na brodu. Naravno, potpuno kostimirano. Oni koji u grad ne dođu opremljeni, mogu se opskrbiti u jednom od 10-ak specijaliziranih trgovina. Tamo gdje su nekad bile tradicionalne radnje sa suvenirima, danas se mogu kupiti tematske šalice, majice, magneti, figurice… Čak i na razglednicama šalju se pozdravi iz King’s Landinga, a ne iz Dubrovnika.

Prvo prijestolje pa zidine

Cijene u takvim trgovinama znatno su više nego u ostalima u Dubrovniku. – Fanovima to nije puno, ostave i do 1000 kuna bez problema – kažu prodavači u tim trgovinama koji trebaju biti “stručno educirani”. I oni, kao i vodiči, sve su sezone serije gledali minimalno dva puta. Sada nestrpljivo očekuju srpanj kada stižu nove epizode, a to znači i još veći interes, iako već sada fanovi stoje u redu za slikanje na Željeznom prijestolju u jednom od dućana.

– Brzo, brzo, došli smo kruzerom i nemamo puno vremena. Glavno da se slikamo s prijestoljem, a možda stignemo i na zidine – zaključuju Miguel i Victoria iz Španjolske jasno pokazujući što su im prioriteti u Dubrovniku.