Published On: Wed, Jan 16th, 2019

TURČIN OŠTRO NAPAO PREDSJEDNIKA SRBA: Da nam se više nikada nisi obratio kao otkačenoj etničkoj grupi..

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa efendija Cerić, uputio je otvoreno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću potaknut Vučićevom jučerašnjom porukom Bošnjacima: “Iskoristite to… Imate prijatelje u Beogradu i u Srbiji”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ceriću je, međuostalim piše Vučiću “da se više nikad Bošnjacima u Bosni ne obraćaš kao otkačenoj etničkoj grupi, već kao državotvornoj naciji, tj., bosanskoj državi”.

-Znam da vam to ne pada napamet, bar zasad, ali sigurno će doći vrijeme kad ćete morati pokazati i dokazati da poštujete bosansku samostalnu i slobodnu državu, … jer u bosanskoj državi ne žive samo Bošnjaci. U njoj žive prije svega Bosanci, kao slobodni građani bosanske države, koju čine etničke grupe Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja, Mađara, Čeha, Italijana, Slovenaca i drugih. Kad se ove činjenice u Beogradu i Srbije shvate i prihvate, onda mi slobodni građani u Bosni možemo reći da imamo prijatelje u Beogradu i u Srbiji, ali samo mi to možemo reći bez vašeg sufliranja. Mi u Bosni ćemo reći tko su nam i gdje prijatelji. Ne treba nas niko tome učiti, napisao je Cerić u otvorenom pismu Vučiću.

Cerić je samo jedan u nizu bošnjačkih intelektualaca koji negira realnost, ali i Ustav BiH navodeći u u preambuli da je Bosna i Hercegovina država tri konstitutivna i jednakopravna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i svih građana.

Bošnjaci, Hrvati i Srbi su nacije, jer su ostvarene kroz državu BiH, a ne nikakve etničke grupe koje Cerić stavlja u isti ravan s nacionalnim manjinama Jevrejima, Mađarima, Česima. Niti postoji bosanska država, niti bosanska nacija, osim u glavama velikobošnjačkih hegemonista poput Cerića.

Napomena: Cerić sebe smatra Turčinom a Bošnjake Turcima

ČOVJEK KOJI BOŠNJAKE SMATRA TURCIMA: Bosnu nećemo dijeliti s Latinima

Dr sc.Vahid Sendijarević : Ništa i nikoga Poturica ne mrzi tako žestoko kao Albance

Smatraju li se Izetbegovići poturicama?

“ERDOGANE, OSTAVLJAM TI ZEMLJU EL FATIHOVIH SINOVA”: Gledali smo Aliju, sapunicu koja je ommage Islamu, Otomanima i jednoj “slavnoj” postkolonijalnoj bošnjačkoj sudbini…