Published On: Sub, pro 28th, 2019

Turčin krijumčario migrante po Hrvatskoj, pokušao pobjeći policiji pa udario u službeno vozilo

Zagrebačka policija provela je kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjim državljaninom Turske koji je krijumčario migrante.

U utorak oko 12:45 sati na autocesti A4 Zagreb – Goričan na odmorištu Sveta Helena, policajci su zaustavili kombi vozilo marke Iveco Daily, njemačkih nacionalnih oznaka, a kojim je upravljao 34-godišnji državljanin Turske. Kontrolom je utvrđeno da se u tovarnom prostoru kombi vozila nalazi 15 osoba, tražitelji azila u Republici Hrvatskoj, javlja Dnevnik.hr.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da ih je on preuzeo u utorak na neutvrđenom mjestu na području Zagreba. Prilikom vožnje na autocesti A4 Zagreb – Goričan, kod benzinske postaje su ga uočili i zaustavili policajci.

Policajac se legitimirao službenom značkom i iskaznicom. Iako je stajao pored vozačevih vrata, 34-godišnjak nije htio ugasiti motor kombija i izaći iz njega već je pokušao pobjeći. U pokušaju bijega krenuo je vozilom i prednjim dijelom vozila udario u prednja vrata službenog vozila. Nakon 15-ak metara, u daljnjoj namjeri bijega spriječili su ga policajci.

34-godišnjak je pritvoren uz kaznenu prijavu.

Kazneno prijavljeno gotovo 1.000 krijumčara

Do petka, hrvatska policija uhitila je i kazneno prijavila 976 krijumčara ljudi za 904 kaznena djela. Do 30. prosinca 2019. godine 1661 osoba podnijela je zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj. Od toga broja, u više od 70 posto slučajeva postupak odobravanja međunarodne zaštite je obustavljen jer su tražitelji samovoljno napustili prihvatilište za tražitelje azila što upućuje na zloporabu instituta međunarodne zaštite.

Ovaj slučaj samo je jedan od slučajeva u kojem tražitelji međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj nakon što su otkriveni u pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, najčešće na području Policijske uprave ličko-senjske, izražavaju fiktivnu namjeru za traženjem međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj, a kako bi se u tom trenutku zadržali u RH i koristeći krijumčarske mreže, nastavili put prema odredišnim zemljama (Austriji, Njemačkoj, Italiji…).

Naime, riječ je o pojavi tzv. sekundarnih migracija i radi se isključivo o ekonomskim migrantima jer osobe nisu proganjane u zemlji porijekla, a niti u zemljama iz kojih pokušavaju ući u Republiku Hrvatsku (BiH, Srbija) te je kao posljedica evidentna sustavna zlouporaba mehanizma međunarodne zaštite, priopćeno je iz PU zagrebačke.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare