Published On: Sat, May 9th, 2020

Turčin, atentator na Papu Ivana Pavla II otkriva tko je naručio njegovo ubojstvo. VATIKAN TVRDI: Sve su to laži!

Turčin Ali Agca, koji je pokušao ubiti Ivana Pavla II, u svojoj knjizi otkriva nove detalje oko toga tko je bio naručitelj ubojstva. Vatikan sve demantira i tvrdi: Agcine tvrdnje o Homeiniju su čista laž!

Prema tvrdnjama Ali Agce, atentat je naredio vođa iranske islamske revolucije ajatolah Homeini.

Turčin koji je prije 32 godine pokušao ubiti Papu, nikada do sada nije objavio pojedinosti o atentatu, a tijekom istrage je često mijenjao iskaz. Bio je osuđen na doživotni zatvor, ali je pomilovan na zahtjev svoje žrtve, Pape Ivana Pavla II.

Vatikan: Agcine tvrdnje o Homeiniju su čista laž

Izjava Turčina Mehmeta Alija Agce, koji je u svibnju 1981. pokušao ubiti u Ivana Pavla II., da je atentat naručio ajatolah Homeini, “neistinita” je, reagirala je u petak Sveta Stolica a iransko veleposlanstvo ocijenilo ju je “klevetničkom”.

U dugom priopćenju objavljenom na mrežnoj stranici Radio Vatikana, glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lombardi reagirao je u podrugljivom tonu naslovivši tekst “Nova istina ili, bolje, nove laži Agce” poznatog po proturječnim izjavama i slabom psihičkom zdravlju.

Knjiga je “neprihvatljiva i duboko vrijeđa osjećaje iranskog naroda. U njoj se iznose klevete, teške i neutemeljene optužbe” protiv utemeljitelja Islamske Republike”, rekao je glasnogovornik iranskog veleposlanstva za agenciju ANSA-u.

U knjizi pisanoj u prvom licu, objavljenoj u nakladi Chiareletterea, Ali Agca priča kako je stigao u Iran nakon bijega iz turskog zatvora gdje je služio kaznu zbog ubojstva novinara.

Vrhovni vođa iranske revolucije, ajatolah Homeini, navodno mu je na turskom dao nalog da “ubije papu, sotonina namjesnika na Zemlji” i “vođu nevjernika”.

Tako ovaj bivši muslimanski ekstremist s krajnje desnice, pripadnik pokreta “Sivih vukova” iznosi još jednu u nizu teza o tom nikad rasvijetljenom zločinu. Ta se pretpostavka napose kosi s činjenicom da su suniti, u većini u Turskoj, često neprijateljski i s nepovjerenjem gledali na Homeinijevu šijitsku revoluciju.

U svojoj tobožnjoj ispovijesti pod nazivom “Obećali su mi raj. Moj život i istina o atentatu na papu” Ali Agca tvrdi da je prenio čitave rečenice iz razgovora s Ivanom Pavlom II. koji ga je došao posjetiti u ćeliju u rimskom zatvoru Rebibbiji 27. prosinca 1983. i oprostio mu.

Po njegovoj priči, tada je poljskom papi povjerio da su naručitelji bili Iranci. Ivan Pavao II. je navodno zatražio od njega da prijeđe na kršćanstvo i poručio mu: “Opraštam tebi i njima”.

Otac Lombardi je zanijekao tu tvrdnju pošto se raspitao kod kardinala Stanislawa Dziwisza, bivšeg osobnog tajnika Karola Wojtyle koji je bio u prostoriji gdje se održao razgovor: “Odlučno niječe da su (dvojica ljudi) razgovarala o naručiteljima i o ajatolahu Homeiniju te da je papa pozvao atentatora da prijeđe na kršćanstvo”.

Usto je opovrgnuo da je papa poslije pisao Agci pozivajući ga ponovo da se pokrsti i da mu je kardinal Joseph Ratzinger, budući Benedikt XVI. slao pisma. “Odgovor je potpuno jasan: primio je Agcina pisma ali nikada nije odgovorio na njih”.

Otac Lombardi ističe da talijanski nakladnik Chiarelettere sigurno očekuje od knjige “još jedan uspjeh” nakon “Njegove Svetosti”, bestselera Gianluigija Nuzzija o Papinim tajnim dokumentima, objavljena 2012.

Tobožnja Agcina “istina” je “vješto ispričana narodu uz pomoć ghost-writera koji je ostao anoniman”, ističe taj isusovac koji nema razloga da sumnja kako Agca doista stoji iza ovih novih pseudoispovijesti. (Hina/D.B.)