Subota, 13 travnja, 2024

MOGUĆ RAT? Turci Rusima blokirali Bosfor

Must Read

U doba rata u kojem je turska zaraćena strana, prolazak trgovačkih broda država koje su s njom ostaje zabranjen
Desetine ruskih brodova čeka posljednjih nekoliko sati dozvolu turskih vlasti da prođe Bosforski tjesnac, kako bi nastavili plovidbu.
Kako prenosi Sputnik, ističući kako je riječ o ”očiglednom primjeru” kršenja međunarodnog prava, Turci su postavili prepreke za ruska plovila koja prolaze kroz Bosfor.
Zbog toga su teretni brodovi iz Rusije trenutno usidreni u tjesnacu.
RIA Novosti podsjeća kako je Viktor Kravčenk, bivši zapovjednik Mornarice Rusije, ranije istaknuo kako jednostrano zatvaranje tjesnaca za ruske brodove ne bi moglo biti ničim opravdano.
Kravčenk je naveo kako je to povreda međunarodnog prava, a naročito Konvencije iz Montreala iz 1936. godine, dokumenta koji su u to vrijeme potpisale gotovo sve zemlje.

Inače, Konvencija o tjesnacima sklopljena u Montrealu 1936. donosi propise o prolasku trgovačkih brodova, ratnih brodova te zrakoplova. U doba mira ili u doba rata, ako turska nije zaraćena strana, trgovački brodovi svih zastava uživaju potpunu slobodu prolaska i plovidbe, i to danju i noću.
U doba rata u kojem je turska zaraćena strana, prolazak trgovačkih broda država koje su s njom ostaje zabranjen. U doba mira prolazak pomoćnih broda za opskrbu gorivom ratnih mornarica svih zastava slobodan je bez ograničenja i bez najave. Brodovi mogu prolaziti uz istu prethodnu najavu, ali time da ne smiju prelaziti ukupno 15000 tona, i to najviše devet brodova.
U doba rata, ako turska nije zaraćena strana ratni brodovi ostalih neutralnih država prolaze kroz tjesnace pod uvjetima kao u doba mira. Ratni brodovi zaraćenih strana tada ne smiju prolaziti kroz tjesnace. Prelijetanje iznad tjesnaca ograničeno je samo na civilne zrakoplove i to zračnim cestama koje propiše Turska, navodi se u Konvenciji.
bljesak.info

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

GENERAL LJUBO ĆESIĆ ROJS Kako je pomogao 10.050 obitelji pripadnika HV i HVO kad su svi od nas digli ruke. Jedini pomogao obitelji generala...

General Ljubo Ćesić Rojs ima ogromne zasluge koje je stekao u ratu i u poraću. Svima nam je poznata...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -