Published On: Sub, lis 13th, 2018

Turci imaju video: Novinara su mučili, pa raskomadali

Ispitivanje, prebijanje i raskomadavanje su, navodno, tek početak priče koja bi mogla postati međunarodni incident

Turska je vlada, piše The Washington Post, rekla američkoj kako imaju audio i video snimke koje dokazuju da je kolumnist Washington Posta Jamal Khashoggi ubijen unutar Saudijskog konzulata u Istanbulu.

Snimke dokazuju kako je grupa Saudijaca zadržala Khashoggija u konzulatu nakon što je on tamo došao 02. listopada kako bi nabavio dokumente potrebne za svadbu. Oni su ga tada ubili i raskomadali tijelo.

Audio snimka, navodno, posebno dokazuje o kakvom je grozomornom zločinu riječ, kažu službenici.

Mohammad bin Salman | Author: Press Association/PIXSELLPRESS ASSOCIATION/PIXSELL

“Snimka pokazuje što se unutar ambasade dogodilo Jamalu nakon što je ušao”, rekao je izvor za Washington Post koji je zahtijevao da ostane anoniman.”Čuje se njegov glas i glas drugih koji pričaju arapski, a onda čujete ispitivanje, mučenje i ubojstvo”, kaže izvor.

Drugi izvor kaže kako je jasno da su Khashoggija premlaćivali.

Novinar je imao duge i duboke veze sa saudijskom kraljevskom obitelji, ali je vrlo kritički pisao o trenutnoj vlasti i prijestolonasljedniku, princu Mohammedu bin Salmanu.

Postojanje snimki moglo bi objasniti zašto su turski dužnosnici tako brzo i otvoreno optužili Saudijsku Arabiju za ubojstvo, ali jako su neodlučni oko objave snimki jer se boje kako će razotkriti svoje špijune i način na koji špijuniraju strance na svom teritoriju.

Ne zna se jesu li američki službenici poslušali materijal, ali Turci su im ih, u svakom slučaju, u detalje opisali. Saudijci i dalje tvrde da nemaju veze s njegovim nestankom, te da je napustio konzulat, iako za to nemaju niti jedan dokaz.

Turska kaže kako su pristali na saudijski zahtjev da se napravi zajednička komisija koja će provesti istragu što se dogodilo Khashoggiju.

Bin Salman se pokušava isprofilirati kao reformator unutar Saudijske Arabije, i kao strateški partner Jareda Kushnera, Trumpovog zeta i savjetnika.

Kushner je uporno radio na tome da ga promovira među američkim obavještajcima koji ga vide kao okrutnog autokrata koji vrlo simplificirano sve kompleksne izazove s kojima se SAD susreće na Bliskom istoku.

Jamal Khashoggi | Author: Reuters/PixsellREUTERS/PIXSELL

Trump je za vjerojatno ubojstvo nedavno rekao kako je “prestrašna stvar” ali nije niti jednom riječju spomenuo Saudijsku Arabiju.”Radimo sa Turskom, gledamo što se dogodilo. Nadam se da sve ispadne jedna greška, ali sumnjam”, rekao je Trump.

Unutar njegove administracije, navodno, većina se slaže kako je novinar mrtav, a kriva je Saudijska Arabija.

Jednim dijelom su u to uvjereni jer imaju dokaze kako je princ dao organizirati operaciju kako bi Khashoggija dovabio nazad u Saudijsku Arabiju, gdje bi ga pritvorili.

Jedan dužnosnik pak kaže kako nisu imali ništa iz čega bi zaključili da će se to dogoditi u konzulatu u Istanbulu. Spekulira se da je ekipa od 15 Saudijaca koja je došla u Istanbul Khashoggija trebala zarobiti, oteti te odvesti u SA, no ne ga i ubiti.

Demonstranti traže Jamala Khashoggija | Author: MURAD SEZER/REUTERS/PIXSELLMURAD SEZER/REUTERS/PIXSELL

Osoba koja je progovorila o snimkama kaže kako je jasno da se ekipa Saudijaca, nakon ubojstva, pokupila dom generalnog konzula, gdje su zaposlenici poslani kući ranije. Obavio se barem jedan telefonski poziv, a jedan je “odrađen” i u konzulatu.

Od njegovog je nestanka prošlo tjedan dana State Department traži da se saudijski ambasador vrati nazad u SAD iz domovine te iznese detalje o statusu slučaja.

“Rekli smo mu da apsolutno očekujemo informacije”, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

Neki američki senatori tvrde kako SAD više ne bi smio SA prodavati oružje.

“Ako se pokaže da su odgovorni, da, onda će prodaja oružja biti ozbiljan problem”, rekao je Republikanac Cory Gardner iz američke savezne države Colorado.

Gardner kaže kako trenutna administracija uopće ne brifira senatore kako bi mogli samo donijeti informirane zaključke.

“Ima jako mnogo informacija koje ne znamo, a prijeko su nam potrebne, i to brzo, kako bi znali kako se postaviti”, kaže Gardner.

I senator Bob Corker slaže se kako “još nema definitivnih dokaza oko toga tko ga je ubio, ali sve upućuje na Saudijce”.

Zakonodavci s obje strane (Demokrati i Republikanci) pisali su Trumpu i tražili da se vrate sankcije nad svakim za koga se ispostavi da je kriv i odgovoran za nestanak i smrt Khashoggija, makar to bila Saudijska Arabija.

Donald Trump | Author: Chris Wattie/REUTERS/PIXSELLCHRIS WATTIE/REUTERS/PIXSELL

Bijela je kuća pak odmah rekla kako “ne treba prerano zaključivati i zaustavljati predaju oružja, ili pak sankcije”, a iza toga stoji i Trump.

“Oni troše 110 milijardi dolara kupujući vojnu opremu, ako neće od nas onda će od Rusije ili Kine, što ne pomaže niti nama niti kompanijama koje tako zarađuju”, kažu iz State Departmenta.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare