TUGA Uz Allahu Ekber na smrt izbo djevojku pa otišao igrati igrice

Nakon zločina Matej Šustek vlakom se vratio u Našice, otišao do prijatelja, probudio i njegova oca i izustio: “Ubio sam svoju djevojku”

Matej Šustek (24) pozvao je svoju djevojku Anu Bartolović (17) da se, kao i inače, nađu na željezničkom kolodvoru u Koški nadomak Našicama.

Dok je stizao vlakom iz Našica, nesretna Ana nije ni slutila da će on ubrzo postati njezinim krvnikom. Odveo ju je na osamu kod obližnjeg silosa, uhvatio ju je, tereti se, za glavu te joj dvaput zario u vrat preklopni nož, oštrice 10,2 centimetara. Jedan je ubod prerezao arteriju, drugi dušnik i jednjak i život joj je već tada bio ozbiljno ugrožen.

Pokušala je pobjeći 

Dok je trpjela teške fizičke i psihičke patnje, piše nadalje u optužnici, prestravljena je Ana pokušala pobjeći, no on ju je “hvatao za ruke i nastavio ubadati nožem”. Zadao joj je tako još devet rana, od čega su četiri bile opasne za život. Kako bi je spriječio da pozove pomoć, iznosi optužba, uzeo joj je mobitel i takvu je bespomoćnu ostavio. Zbilo se to 6. studenoga lani oko 20 sati, piše Večernji list.

Kiša je lijevala te noći. Ana se naslonila na zid zgrade i iskrvarila.

Beživotno tijelo našao je tek ujutro u 7 sati susjed.

Matej i Ana u vezi su bili tek dva mjeseca. Mladiću uskoro u Osijeku počinje suđenje za teško ubojstvo. Matej je te večeri pričekao sljedeći vlak pa se vratio u Našice.

Putem je kroz prozor vlaka bacio Anin mobitel. Pokucao je prvo na vrata svoga prijatelja, do kojega je, inače, svratio i prije stravičnog ubojstva, oko 16 sati, i to kako bi se preodjenuo iz traperica u crnu trenirku koju je, opet, prije ostavio kod njega.

Kada se vratio, oko 21 sat, vidno rastresen izustio je: “Ubio sam svoju djevojku.”

Šutjeli su nekoliko trenutaka, a onda je Matej tražio svoju odjeću da se ponovno preodjene.

Krvavu je trenirku spremio u vrećicu, a prijatelju je rekao neka mu opere patike, što je on, kako je kazao policiji, “u strahu i učinio” te četkicom izribao tragove krvi i blata.

Matej je potom probudio i prijateljeva oca pa i njemu rekao: “Ubio sam čovjeka, ubio sam svoju curu.” Izvadio je i okrvavljeni nož.

“Prijatelj” Michael De Santa

Tražio je da ga odvezu nekamo i pomognu mu zapaliti vrećicu s odjećom. Odbili su, a on je zatim otišao. Bili su u šoku, kazali su istražiteljima, nisu vjerovali da je Matej uistinu ubio. Povjerovali su tek kada su ujutro na internetu pročitali da je u Koški nađena mrtva djevojka pa su se i zaputili na policiju.

Vrećicu s krvavom odjećom i nož kasnije je na smetlištu pronašao bračni par koji inače skuplja predmete iz otpada. Ponijeli su ih kući. Matej Šustek prvo se branio šutnjom, a potom je rekao kako ga je dan prije zločina posjetio njegov “najbolji prijatelj” Michael De Santa.

Inače, Michael De Santa je protagonist iz akcijske videoigrice Grand Theft Auto. Michael mu je, ustvrdio je, kazao kako ga Ana planira povrijediti i da je “treba eliminirati”. Po njegovoj priči, Michael je i sve isplanirao pa mu je rekao i neka sutradan u 17 sati dođe na željeznički kolodvor u Našicama.

Tamo su, kazao je, “obukli kombinezon koji je on donio te su se odvezli u Košku, gdje su Anu čekali sat vremena”.

Nastavio igrati igrice

– Kad je došla, Michael De Santa izvadio je nož i nabio ga u njenu lijevu stranu vrata, rekavši: “Bismele, Allahu Ekber”, ili u prijevodu “Blagoslovi, Bože veliki”. Ana je počela bježati i on ju je nastavio ubadati kako bi brže iskrvarila i kako ne bi patila. Naslonila se na neku zgradu i tamo je iskrvarila. Zajedno smo je ponovno blagoslovili – rekao je Matej u obrani.

Razišli su se, a Matej je, nastavio je, stigao kući oko 23 sata, “sutradan otišao s roditeljima u šoping i nakon toga igrao igrice, a oko 17 sati uhitila ga je policija.”

Izjavio je i kako nije imao nesuglasica sa svojom djevojkom. Vještak psihijatar ocijenio je pak kako ubojica ne boluje od duševnog poremećaja, a nije uočena ni psihopatologija. Raspravno je sposoban.

Prijeti mu najmanje deset godina zatvora. Suđenje mu počinje 7. rujna, a sudit će mu sudac Darko Krušlin koji sudi, inače, i braći Mamić.