Četvrtak, 18 srpnja, 2024

TUĐMAN: Znate li što je zajedničko Ukrajini i ISIL-u? Bosna i Hercegovina!

Must Read


Jedan od ključnih ljudi hrvatske države devedesetih, bivši šef sigurnosnih službi, HDZ-ov zastupnik i član saborskih odbora za unutarnju i vanjsku politiku dr. Miroslav Tuđman nema konkretnih saznanja o kaznenim prijavama Republike Srpske protiv 16 osoba iz bivšeg vojnog i državnog vrha. Smatra kako one služe kao sredstvo snažnog pritiska na Hrvatsku ususret neminovnoj reviziji Daytonskog sporazuma i federalizaciji BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.
“Znate li što je zajedničko Ukrajini i ISIL-u? Bosna i Hercegovina. Imate snažne ruske i islamske utjecaje u BiH. Rusija ima snažan utjecaj i interese na srpskoj strani, a islamske države isti takav utjecaj i interese na bošnjačkoj strani. Rusi kontroliraju sve ključne resurse u Republici Srskoj – kontroliraju naftnu i energetsku industriju, i oni i islamske države imaju svoje interese prema Europskoj uniji, dio koje je Hrvatska, a oni se ogledaju u BiH”, izjabio je dr. Miroslav Tuđman za hrvatski portal Index. hr
Već pet godina piše se o kaznenim prijavama za ratni zločin koje su vlasti Republike Srpske, pri Tužiteljstvu BiH, podigle protiv niza bivših generala i visokih političkih dužnosnika Hrvatske, ali do danas nema službene potvrde kako je riječ o 16 osoba, nema ni potvrde da je riječ o imenima koja su u medijskom opticaju, a koja uključuju i generale Antu Gotovinu i Damira Krstičevića te predsjednika Franju Tuđmana i ratnog ministra obrane Gojka Šuška.
Budući da Miroslav Tuđman nije bio samo sin prvog predsjednika, nego i jedan od njegovih najbližih suradnika na polju nacionalne sigurnosti, index ga je pitao kako komentira mogućnost da Tužiteljstvo BiH, temeljem kaznenih prijava iz Republike Srpske, podigne optužnice protiv hrvatskih generala i političara zbog navodnog počinjenja ratnih zločina.
‘Srbi žele podijeliti krivnju za ratni zločin’
Tuđman naglašava da nitko razuman ne negira da su zločini počinjeni sa sve tri strane, ali i da treba voditi računa o logici velikih brojeva. Podsjeća kako je Haški sud jasno rekao da su dvije trećine zločina u BiH počinili Srbi, a da se preostala trećina dijeli na Bošnjake i Hrvate te da su Bošnjaci počinili više zločina nego Hrvati.
“Svima je jasno da je Hrvatska vojska bila na teritoriju BiH temeljem međudržavnih sporazuma naše dvije države, a i da nije tih sporazuma, prema međunarodnom pravu imate pravo ući na teritorij druge države, ako vas netko iz te države napada. Prema tome, nazočnost naše vojske nije sporna i ne bi smjela biti sporna. Zašto se sada sve ovo događa?  S jedne strane imamo pritisak Bošnjaka na Republiku Srpsku da je stvorena na genocidu i ratnom zločinu i stalno ih negiraju na sve moguće načine. S druge strane predstavnici Republike Srpske, da ne bi bili jedini krivci, optužuju sada Hrvate i žele tako izjednačiti krivnju pa da ispadne da su svi podjednako krivi. S treće strane, danas je opće mjesto da BiH nema održivi razvoj i da se de facto mora redefinirati ustavno uređenje BiH, a jedini dugoročni razvoj osigurava neki oblik federalizacije BiH”, kaže dr. Miroslav Tuđman.
U BiH se sudaraju interesi Rusije, islamskih države i EU-a
Dodaje da Bošnjacima ne odgovara revizija Daytona, odnosno da je oni žele tek u onom dijelu kojim bi se ukinula Republika Srpska, ali ne i da oni izgube majorizaciju u Federaciji BiH.
“Vidimo da Bošnjaci uopće ne žele izbore u Mostaru, a ako želite da taj Mostar ima u sastavu vlasti, neovisno o broju stanovnika, podjelu 50 posto Bošnjaka naspram 50 posto Hrvata, onda tako mora biti i u Sarajevu, Zenici i drugim gradovima BiH. Međutim, to oni ne žele”, kaže dr. Tuđman.
Istaknuo je da je Hrvatskoj od nacionalnog i sigurnosnog interesa da BiH uđe u EU i NATO te da su Hrvati u BiH za to životno zainteresirani.
“Bošnjaci i Srbi nisu za to zainteresirani, oni čak na zalaganje Hrvatske za europski put BiH gledaju kao dio koncepta Velike Hrvatske. U Sarajevu među sobom o tome otvoreno razgovaraju. Jesam za to da se BiH uključi u EU, ali krivo je tvrditi da će se ustavni poredak i stabilnost BiH riješiti samim ulaskom u EU i/ili NATO. Taj ulazak treba uvjetovati rješavanjem ustavnog poretka i postizanjem stabilnosti BiH kao države”, zaključio je dr. Miroslav Tuđman. /HMS/

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto Zelenski odjednom želi Rusiju na sljedećem ‘mirovnom samitu’?

Razumijevanje političkih odluka kijevskog režima može biti prilično izazovno, djelomično zato što se te odluke zapravo donose u Washingtonu....
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -