TUĐMAN: Bakira demantiraju mudžahedini

”Naprosto treba reći da su mudžahedini imali svoje postrojbe, da su te postrojbe bile priznate u sastavu Armije BiH, da je nekoliko desetaka mudžahedina dobilo i činove i zlatni ljiljan kao najviše vojno odličje u Armiji BiH”, rekao je saborski zastupnik HDZ-a u Hrvatskoj, Miroslav Tuđman, gostujući na N1.

Govoreći o svojoj knjizi ”Druga strana Rubikona – Politička strategija Alije Izetbegovića”, Tuđman je rekao kako izjave Bakira Izetbegovića demantiraju i sami mudžahedini.

”Ono što gospodin Bakir Izetbegović kontradiktorno i smušeno u svojim odgovorima od toga da Alija Izetbegović nije zvao mudžahedine, naprosto izjava samih mudžahedina kaže da su se sami odazvali pozivu i Alije Izetbegovića i Mustafe Cerića i kažu da su došli braniti islam i boriti se za islamsku državu. Fatih el Hasanein, direktor udruge preko koje se financirala Armija BiH, kaže ako ne stvorimo muslimansku državu u BiH, onda rat nije imao smisla”, rekao je Tuđman.

“Kod mudžahedina imate jedan problem s njihovim brojem. Procjene idu od 2000-6000. Problem je što je dio tih mudžahedina dobilo državljanstvo, neki prije početka sukoba. S druge strane, bilo je domaćih mudžahedina, postrojbi koje su formirane po specijalnim kriterijima, vjerski nadahnute, posebno školovane. Te brigade u sastavu Armije BiH u svom su nazivu imale muslimanska brigada. Takva je bila Sedma muslimanska brigada u sastavu Trećeg korpusa, gdje je Alija Izetbegović bio počasni zapovjednik te brigade i vrlo često je održavao kontakte s njima. Oni su koristili arapske nazive na svojim oznakama, išli u borbu s Alahu Akbar. Prema tome, govoriti da tu nije bilo kontrole, da se nije znalo što se radi, naprosto ne odgovara faktografiji”, kazao je Tuđman za N1.

Objasnio je zašto je u knjizi mudžahedine povezao s tzv. islamističkim prijetnjama koje se događaju danas.

“Ja ne uspoređujem, nego iznosim faktografiju. Alija Izetbegović na konferenciji 1992. godine kaže doslovno, ako ne udovoljite muslimanskom narodu, lošiji dio njega će otići u kriminalce, a bolji dio u osvetnike. Sefer Halilović u intervjuu kaže: Ako ne udovoljite nama, cijela Europa će gorjeti. To su postavke, koje su sastavni dio te politike koja naprosto nije pristajala na federalno uređenje BiH, odnosno nije pristajala da tu žive tri konstitutivna naroda”, kazao je Tuđman.

Dodao je kako je Alija Izetbegović tvrdio da su nacije zamjena zapada za islam, da su nacionalne identifikacije protuislamski pokret, da se islam zatire.

”Svi znaju da je ključni problem za BiH uređenje nacionalnih odnosa. Ako tri naroda nisu zadovoljna, BiH ne može funkcionirati. Izetbegović je doslovno odbacivao sve europske mirovne planove, a svaki je poštivao čak socijalističku ustavnu odredbu BiH, da tamo žive tri konstitutivna naroda, i predlagao nacionalne entitete kako organizirati BiH”, rekao je Tuđman.

Dodao je kako je u  Bosni do konca 1993. od strane Armije BIH protjerano 153 tisuće Hrvata, ubijen oko 1151 civil, od toga 121 dijete i 644 zarobljena pripadnika HVO-a.

”I za razliku od ovoga što govori Izetbegović, rijetko koji slučaj je procesuiran, a kamoli da je pokrenut”, rekao je Tuđman.