Published On: Sri, sij 6th, 2021

Trumpovi pristaše prosvjeduju protiv potvrde Bidenove pobjede

TISUĆE pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da nikada neće priznati poraz, okupile su se u Washingtonu u znak prosvjeda uoči sastanka Kongresa na kojemu se očekuje potvrda Bidenove pobjede.

Trump, gubitnik izbora, obratio se prosvjednicima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dva tjedna istaknuvši da nikada neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima, i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama urota.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?” pitao se Eric, a prosvjednici su vikali: “Ne!”

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednik izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam milijuna glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

“Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti”, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici.

Trumpovi pristaše pokušali su se u utorak navečer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je koristila suzavac i pendreke da ih rastjera.