Published On: Sri, sij 13th, 2021

Trumpove pristaše spremaju osvetu protiv tehnoloških kompanija

Nakon nevjerojatnih scena iz američkog Kongresa nakon kojih je 5 osoba preminulo, a neki su uhićeni i prijeti im višegodišnja zatvorska kazna, brojne velike tehnološke kompanije u potpunosti su okrenule leđa Trumpu i njegovim pristašama.

Blokirani su Trumpovi profili na društvenim mrežama, kao i brojni profili pristaša QAnona, dok je Amazon otkazao hosting Parleru. Tehnološka industrija pokazala je palac dolje ultradesničarima, no čini se kako u nekim kompanijama sada vlada zabrinutost oko potencijalne odmazde.

Jedna od tih kompanija je Amazon te je potpredsjednik Amazon Web Servicesa Chris Vonderhaar upozorio zaposlenike da budu sigurni i na oprezu te da prijave sve neobične aktivnosti vezane uz njihove podatkovne centre. Zaposlenicima je poručio da „kontinuirano prate nemire u SAD-u“, uz naglasak kako moraju čuvati jedni druge, ali i svoja postrojenja.

Također, zaposlenicima je poslao i pravila o načinu razgovora s novinarima jer je jasno kako u ovim zapaljivim trenutcima za SAD, ali i tehnološku industriju, svaka riječ predstavnika IT kompanija ima posebnu težinu.

Da su u Amazonu na posebnom oprezu i od potencijalnih kibernetičkih napada, može se zaključiti iz poruke poslane inženjerima prema kojoj su ponedjeljak i utorak “blokirani dani” u SAD-u pa nitko bez posebnog odobrenja nadređenih ne smije nadograđivati ili mijenjati postojeće servise, javlja Zimo.

Posebno zanimljivu poruku zaposlenicima poslali su iz Facebooka – savjetovali su ih da u javnosti ne nose odjeću s obilježjima svoje kompanije. Jasno, u strahu su da netko od Trumpovih pristaša ne bi svoju ljutnju i bijes prema Facebooku usmjerio prema zaposlenicima koji nose odjeću s logom Facebooka.

Situacija u SAD-u i dalje je napeta te možemo čitati o najavama novih nereda čija bi kulminacija mogla biti tijekom inauguracije Bidena, no nadamo se kako je riječ samo i nagađanjima koja se neće ostvariti te da će se situacija uskoro smiriti. /HMS/