Trumpova poruka Iraku – Ne odlazimo dok nam ne plate sve troškove ili će im sankcije biti gore od iranskih

Irački parlament je izglasao povijesnu odluku  o protjerivanju svih stranih trupa s teritorija nacije i prekinuo veze s takozvanom „međunarodnom antiterorističkom koalicijom koju predvode SAD. Ključni razlog je bio atentat na Qassema Sulejmanija, zapovjednika elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde u Bagdadu i dozapovjednika iračke šiitske armije  Abu Mahdija Al-Muhandisa.

Američki predsjednik Donald Trump je nakon vijesti iz Iraka komentirao status vojne baze „Balad“ u kojoj se nalaze američke snage, podignute nekih 65 kilometara sjeverno od Bagdada.

“Imamo vrlo skupu zračnu bazu koja je tamo. Izgradnja je koštala milijarde dolara. Davno prije mog vremena. Ne odlazimo, osim ako nam ne vrate novac za to. Ako ne, naplatit ćemo im sve kroz sankcije kakve nikada prije nisu vidjeli. O odnosi na njih će sankcije Iranu izgledati pomalo ograničene”, rekao je Trump jučer, putujući natrag u Washington s Floride.

Ranije tijekom dana, kao što smo izvijestili, irački parlament je izrazio potporu preporuci premijera Adila Abdula Mahdija za usvajanje zakona o povlačenju koalicijskih trupa koje predvode SAD iz zemlje i da Irak okonča suradnju s međunarodnom koalicijom.

Trumpova administracija izrazila je razočaranje zbog odluke iračkog parlamenta. Međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama je  rekla da će obustaviti antiterorističke operacije u Iraku, dodajući da će njezine aktivnosti biti usmjerene na zaštitu američkih vojnih baza nakon atentata i nedavnih napada na objekte u kojima su raspoređene američke trupe, piše logično.com

Zbog vjerojatnosti protjerivanja američkih trupa iz Iraka, čelnici EU  su pozvali Bagdad da osigura kontinuiranu podršku međunarodnoj antiterorističkoj koaliciji pod vodstvom Sjedinjenih Država, kao i nuklearnim sporazumu s Iranom iz 2015. godinu.

Međutim, ova je poruka čisto deklarativne prirode, jer europske agencija javljaju kako neki američki partneri, poput Njemačke, već povlače svoje vojnike iz Iraka. S druge strane nuklearno sporazum, koji je miniran odlukom Sjedinjenih Država da  istupe iz njega i nikakvim potezima europskih zemalja u  smislu ekonomske suradnje s Islamskom Republikom, ionako mrtvo slovo na papiru, a Iran je poručio kako podiže razinu obogaćivanja urana kakvu je imao u vrijeme zamrzavanja nuklearnog programa.

Što se tiče američkih trupa u Iraku, kao što smo pojasnili u dvije analize, one riskiraju da se ne mogu kretati nigdje izvan objekata u kojima se nalaze, a američki vojnici na iračkom teritoriju mogu postati pokretne mete bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Važno je spomenuti i kako je utjecajni šiitski klerik Moqtada Al-Sadr poručio da će, ako SAD ne budu poštovale suverenu volju iračkog narod, „oživjeti svoju Armiju Mahdi i podići ustanak protiv okupacijskih snaga“. U tom slučaju bi se Hashd Al-Shaabi armiji pridružilo još nekoliko desetina tisuća boraca i zajedno bi činili silu od preko 200 000 ljudi pod oružjem.

Teheran je obećao da će, ako bude trebalo, poslati svo potrebno oružje i vojnu opremu za otpor okupacijskim silama. U tom smislu Trumpovu prijetnju treba uzeti s rezervom. Naime, iz Bagdada i Teherana su mu poručili da se u slučaju nepoštivanja odluke iračkog parlamenta pripremi na „plastične crne vreće, koje će mu stizati iz Iraka“, što neće biti ugodan prizor ni za upravu, ni za Kongres, a posebno za američku naciju.

Irački parlament usvojio „Zakon o odlasku američke vojske iz zemlje“