Trumpov tweet o koronavirusu izazvao diplomatski skandal

Službeni Peking danas je izrazio “duboku ogorčenost” zbog poruke američkog predsjednika Donalda Trumpa objavljene na Twitteru u kojoj pandemiju Covid-19 naziva “kineskim virusom” čime stigmatizira tu zemlju.

Diplomacija i kineski mediji tjednima osuđuju uporabu izraza “kineski virus” ili “virus iz Wuhana” čemu pribjegavaju pojedini američki dužnosnici.

 

“Sjedinjene Države snažno će podržati sektore kao što su zrakoplovne kompanije i druge, a koji su posebno pogođeni kineskim virusom”, napisao je u ponedjeljak navečer Trump na Twitteru.

I drugi članovi njegove vlade rabili su slične izraze, no američki predsjednik sve do jučer to nije činio.

“Duboko smo ogorčeni, snažno se protivimo” uporabi tog izraza, rekao je na konferenciji za novinare Geng Shuang, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

“Svjetska zdravstvena organizacija (WO) i međunarodna zajednica jasno su se usprotivile povezivanju virusa sa specifičnim državama ili regijama i protiv su svake stigmatizacije”, kazao je.

I Amerikanci prosvjeduju

Uporaba “rasističkih i ksenofobnih imena kojima se odgovornost za epidemiju pripisuje drugim državama samo pokazuje neodgovornost i neznanje pojedinih politika”, napisala je u utorak u komentaru službena kineska agencija Xinhua.

Trumpov tweet nije dobro primljen ni u SAD-u.

“Zajednica Amerikanaca azijskog podrijetla – a to su ljudi kojima VI služite – već trpi. Nepotrebno je da vi dodatno hranite netrpeljivost”, tvitao je Bill de Blasio, gradonačelnik New Yorka.

Bez konačnih znanstvenih rezultata o podrijetlu virusa koji je prvi put otkriven u prosincu u kineskome gradu Wuhanu, Peking se protivi stigmatizaciji Kine.

Drugi glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian prošli tjedan na Twitteru iznio je hipotezu da je američka vojska uvezla virus u Kinu, ali za to nije iznio dokaze.

Takve hipoteze odbacio je kao “dezinformacije i glasine” američki državni tajnik Mike Pompeo, ali i on sam je ranije koronavirus spominjao kao “virus iz Wuhana” protivno preporuci Svjetske zdravstvene organizacije.

 

more recommended stories