TRUMPOV SAVJETNIK: SAD trebaju bombardirati Sjevernu Koreju i pokazati Rusiji i Kini tko je gazda

Savjetnik američkog predsjednika za sigurnost Herbert Mcmaster smatra da SAD trebaju započeti strategiju “krvavog nosa”, bombardirati Sjevernu Koreju i pokazati Rusima, Kinezima i Irancima “tko je gazda”.

Business insider navodi da, za sada, državni tajnik Reks Tilerson i ministar obrane James Mattis uspijevaju spriječiti američkog predsjednika Donalda Trumpa da posluša Mcmasterov savjet.

Mcmaster je prošle godine napisao tekst za američku vojsku i poručio da “neprijateljske, revizionističke sile: Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran anektiraju teritorije, zastrašuju američke saveznike, razvijaju nuklearno oružje i koriste strane snage pod zaštitom konvencionalnih vojski”.

On tvrdi da svi oni paze da ne pređu granicu koja bi izazvala konkretan odgovor SAD i saveznika, te da “neprijateljske snage posmatraju i procjenjuju američka djelovanja i usklađuju akcije”.

Mcmaster navodi da se Kina, Iran i Sjeverna Koreja ohrabre kada vide “rusko hibridno ratovanje u Ukrajini i na Baltiku, te slab odgovor SAD”.

Sjeverna Koreja pokazala se posebno umješnom u “guranju” svojih interesa u suprotnosti sa zahtjevima SAD, smatra Trumpov savjetnik za sigurnost.

Rusija, Kina, Sjeverna Koreja i Iran djeluju u suprotnosti s interesima SAD, čiji utjecaj opada na Tihom oceanu, u Istočnoj Europi i na Bliskom istoku. Istovremeno, utjecaj Kine, Rusije i Irana raste.

Kada su ga pitali o sjevernokorejskoj krizi Mcmaster je odgovorio: “Nismo predani miroljubivom rješenju – predani smo rješenju”.

“Moramo biti spremni, ako to bude neophodno, izvršiti denuklearizaciju Sjeverne Koreje i bez suradnje njenog režima”, smatra on.

Mcmaster je za strategiju “krvavog nosa”, u sklopu koje bi SAD izvele ograničeni napad kao reakciju na neku sjevernokorejsku provokaciju.

Ali, takav napad bi lako mogao prerasti u nuklearni sukob. Mogla bi se umiješati Kina, pa čak i Rusija. Poginule bi brojali u stotinama tisuća, a možda i milijunima”, navodi u analizi Business insider./HMS/