Published On: Ned, svi 28th, 2017

TRUMPOV SAVJETNIK: Iran je glavni sponzor terorizma

Međunarodna zajednica mora poduzeti “koordinirane napore” kako bi se suprotstavila djelovanjima Irana na Bliskom istoku, izjavio je danas savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Herbert Makmaster.

“Mislim da je očigledno da Iran doprinosi širenju naoružanja po čitavoj regiji. Sve je to veoma dobar razlog za koordinirane napore za suprotstavljanje destruktivnom i destabilizirajućem ponašanju Irana”, rekao je Makmaster na konferenciji za novinare u talijanskom gradu Taormina, gdje je održan summit G7.

Savjetnik američkog lidera nazvao je Iran “jednim od najvećih sponzora terorizma na svijetu” i optužio ga praktično za sve probleme na Bliskom istoku.

“Iran podržava Hezbolah u Libanu, pruža financijsku podršku Hamasu, doprinosi međuetničkim ratovima širom regije, podržava režim predsjednika Sirije Bashara el Asada, uključujući i njegovo korišctenje kemijskog oružja protiv civila, a podržava i talibane u Afganistanu”, izjavio je Makmaster.

Nakon što je Iran 29. siječnja izveo probe balističke rakete srednjeg dometa, SAD su proširile popis sankcija, uključivši u njega 13 fizičkih osoba — državljana Irana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kine, Kuvajta i Libana. Na popisu je i 12 kompanija iz Irana, Libana, Kine i UAE. Sankcije se tiču iranskog programa za pravljenje balističkih raketa i podršku libanskoj šiitskoj organizaciji Hezbolah, koju Washington smatra terorističkom, prenosi Sputnjik./HMS/