Published On: Wed, Jul 26th, 2017

Trump zabranio transseksualne osobe u vojsci SAD-a

Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump u srijedu je objavio da neće dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a.

“Nakon konzultacija s mojim generalima i vojnim stručnjacima, obavještavam da vlada Sjedinjenih Država neće prihvaćati ili dopustiti transrodnim osobama da u bilo kojem svojstvu služe u vojsci SAD-a”, poručio je Trump u nizu objava Twitteru.

“Naša vojska mora biti usredotočena na odlučnu i uvjerljivu pobjedu i ne može se opterećivati golemim medicinskim troškovima i skretanjem pozornosti koje bi transrodne osobe u vojsci izazvale”, napisao je Trump.

Pentagon je prošle godine okončao svoju zabranu primanja u vojnu službu otvoreno transrodnih osoba pod vladom demokratskog predsjednika Baracka Obame. Očekivalo se da će se ove godine početi dopuštati novačenje transrodnih osoba, uz uvjet da su bile “stabilne” u svom rodnom opredjeljenju 18 mjeseci.

Prošlog je mjeseca ministar obrane Jim Mattis odobrio odgodu do šest mjeseci početka novačenja transrodnih osoba.

Odgoda je uzbunila zagovornike prava transrodnih osoba.

Čim je Trump svoju odluku objavio na Twitteru Američka unija za građanske slobode (ACLU) pozvala je transrodne pripadnike vojske da kontaktiraju odvjetnike.