Published On: Sri, ruj 20th, 2017

TRUMP UPLAŠIO VUČIĆA: Situacija je opasna, ne bih se volio naći na popisu onih koje je slao u pakao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u New Yorku da se svijet danas nalazi u opasnoj i kompliciranoj situaciji, da se u sjedištu UN-a moglo čuti i “mnogo teških riječi” u tom kontekstu, te da je Srbiji, kao maloj zemlji, bolje ostati “izvan svakog radara”.

Aleksandar Vučić je sa novinarima u sjedištu UN razgovarao poslije obraćanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim sigurnosnim izazovom po svjetsku zajednicu, a posebno na Sjevernu Koreju, a koje je, po procjeni srpskog predsjednika, naišlo na veoma podijeljen prijam i reagiranja.

Na pitanje Tanjuga kako ocijenjuje aktualnu situaciju u svijetu, na tragu ocjena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na sjednici  Opće skupštine, Vučić je primjetio da mu se čini da postoje određene paralele sa situacijom pred Prvi svjetski rat i nekim drugim povjesnim razdobljima i prilikama.

“Mislim da je svijet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških riječi danas moglo čuti. Ostaje vidjeti što će na to reći predstavnici Irana, Venezuele, Sjeverne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja”, rekao je predsjednik Srbije u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je kazao da je situacija u svijetu vrlo komplicirana, a da je za Srbiju, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da bude tiha i “izvan svakog radara”, te da “čuvamo svoju zemlju i budućnost naše djece”.

Naše je, kazao je šef srpske države, da uradimo sve da nikada ne budemo na popisu zemlja koje je danas “u pakao slao američki predsjednik”, da vodimo pametnu politiku, da svoju zemlju i narod sačuvamo i, ako je potrebno, a jeste, bolje je da i on kao predsjednik ne pokazuje ni svoj, ni naš ponos na svakom mjestu, da bi našu zemlju sačuvali, štiteći, pritom, interese Srbije i naših građana.

Pažljivo je, kaže, slušao govor američkog predsjednika, a porazgovarao je o njemu i sa šefom ruske diplomacije Sergejem Lavrovom, s kojim je imao bilateralni susret u sjedištu UN, kao i s predstavnicima Sejšela, koji u zdanju svjetske organizacije sjede pored nas, a veoma su nam važni, ne samo zbog odnosa u Unesku.

“Predsjednik sam male zemlje i ne mogu govoriti sve što o tome mislim, ali mogu reći da ćemo svaku riječ predsjednika Trampa analizirati. Vidjela se duboka, duboka podijeljenost oko njegovog govora u sali Opće skupštine UN”, rekao je Vučić, koji je ranije danas u Njujorku imao niz bilateralnih sastanaka./HMS/