Published On: Uto, stu 7th, 2017

Trump stigao u Južnu Koreju u namjeri da pojača pritisak na Pyongyang

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u utorak u Južnu Koreju te posjetio američku vojnu bazu, gdje je najavio kako bi s predsjednikom Moon Jae-inom u Seulu trebao razgovarati o trgovinskim pitanjima. “Postoji sjajna suradnja”, rekao je dodavši da bi na sastanku s predsjednikom Moonom trebalo biti riječi o trgovini.

“Nadam se da ćemo početi raditi kako bismo otvorili mnogo radnih mjesta u Sjedinjenim Državama zbog čega sam i došao ovamo”, rekao je Trump. Moon se nakratko sastao s Trumpom prije njegova obilaska američke vojne baze Camp Humphreys u Pyeongtaeku, oko 100 kilometara od granice sa Sjevernom Korejom.

Bijela kuća priopćila je da je cilj Trumpova posjeta pokazati odlučnost SAD-a u čvrstom pristupu sjevernokorejskoj nuklearnoj i raketnoj prijetnji, ali mnogi se u toj regiji boje da bi nastavak Trumpove ratoborne retorike mogao povećati opasnost od vojnoga sukoba na korejskom poluotoku.

U drugoj etapi azijske turneje tijekom koje će posjetiti pet država, Trump će pokušati pojačati pritisak na Pyongyang nakon posjeta Tokiju gdje je izjavio da će Japan “skidati s neba” sjevernokorejske rakete, kupi li američko oružje, sugerirajući da će japanska vlada zauzeti stajalište koje je dosad izbjegavala.

Južnokorejska etapa Trumpova putovanja pokušaj je da se prikaže zajedništvo unatoč razilaženja s Moonom u pogledu suprotstavljanja Sjevernoj Koreji, kao i da iznese svoje prigovore trgovinskom sporazumu između dviju zemalja. Trump je uznemirio neke američke saveznike svojom prijetnjom da će “potpuno uništiti” Sjevernu Koreju, zaprijeti li SAD-u i odbacujući kao besmislena sva diplomatska nastojanja s Pyongyangom.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x