Published On: Sri, lis 7th, 2020

Trump se razljutio nakon što su njegovu objavu u vezi s gripom Facebook i Twitter okarakterizirali kao ”pogrešne navode o koronavirusu” – Najnovije Vijesti

Američkog predsjednika Donalda Trumpa ponovno su cenzurirali Facebook i Twitter, nakon njegove objave o tome da je sezonska gripa smrtonosnija za određenu populaciju od koronavirusa. Društvene mreže nazvale su njegovu objavu štetnom i obmanjujućom.

Provevši vikend na liječenju od Covida-19 u Nacionalnom vojnom medicinskom centru Walter Reed u Bethesdi, u saveznoj državi Maryland, Trump je u utorak na obje platforme objavio kako se SAD ne zatvaraju zbog sezonske gripe, iako je ta bolest svake godine odgovorna za smrt velikog broja ljudi, kako u SAD-u tako i u svijetu, bez obzira na to što se ljudi masovno cijepe protiv gripe.

“Hoćemo li zatvoriti našu zemlju? Ne, naučili smo živjeti s tim, baš kao što učimo živjeti s Covidom, bolešću koja je daleko manje smrtonosna od gripe“!!!

Trumpove je objave Twitter označio kao “obmanjujuće i potencijalno štetne informacije”, povezane s Covidom-19. Tko želi vidjeti tu objavu treba kliknuti na objavu prije te obavijesti, no odgovaranje, prosljeđivanje i stavljanje oznake ”sviđa mi se” na tu objavu funkcije su koje su onemogućene. S druge strane, Facebook je Trumpovu objavu odmah obrisao.

“Uklanjamo netočne informacije o ozbiljnosti Covida-19 i sada smo uklonili ovu objavu”, rekao je Andy Stone, Facebookov upravitelj komunikacijskim politikama.

Ovo je drugi put da je Facebook izbrisao objavu Trumpa koja se odnosi na Covid-19. Prvo brisanje bilo je početkom kolovoza, kada je predsjednik rekao da su djeca “gotovo imuna” na učinke virusa. Platforma je zaključila da Trump nije taj koji može govoriti tko je imun, a tko ne, zbog čega je njegova objava obrisana.

Twitter, Facebook i YouTube, u vlasništvu Alphabeta, matične tvrtke Googlea, cenzuriraju sadržaj za koji smatraju da je kontradiktoran sa službenim informacijama o virusu, prema odredbama Svjetske zdravstvene organizacije. Kritičari su istaknuli da bi dosljedna primjena značila cenzuru i prema SZO-u, jer su se njezini vlastiti stavovi o virusu s vremenom mijenjali.

Iako Prvi amandman američkog Ustava zabranjuje cenzuru, tobože privatne platforme, poput tvrtki društvenih medija imaju široke ovlasti u vezi s uklanjanjem sadržaja. Ključna odredba Zakona o pristojnosti u komunikacijama iz 1996., odjeljak 230., pruža im pravnu zaštitu kao ‘platformi’, a ne kao ‘izdavačima’ te im omogućuje uklanjanje “neprikladnog” sadržaja, bez preciznog definiranja koji je to točno sadržaj ”neprikladan”.

Trump je Facebooku i Twitteru dao do znanja što točno misli o cenzuri, objavivši još jednu objavu na Twitteru pod nazivom: „UKINITE ODJELJAK 230“!!!

Međutim, malo je vjerojatno da će se to dogoditi uskoro, budući da Demokrati drže većinu u Zastupničkom domu, što Trumpovim Republikancima daje manje snage i moći za djelovanja u pogledu Silicijske doline.

Još u svibnju, predsjednik je potpisao izvršnu naredbu kojom je saveznoj birokraciji naložio da Odjeljak 230 protumači u najstrožem smislu, “u dobroj vjeri” kako bi se onemogućilo djelovanje platformi koje se ponašaju poput izdavača. Međutim, za sada to nije provedeno u djelo.