Published On: Fri, Jul 17th, 2020

Trump produžio sankcije zbog podrivanja Daytona: Na listi i dalje nema Komšića, niti jednog direktora FTV-a, niti jednog sarajevskog NGO-a!

Američki predsjednik Donald Trump) produžio je sankcije protiv osoba koje opstruiraju provođenje Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se u obavijesti Bijele kuće.

Pojašnjeno je da je novom odlukom predsjednika Trumpa, koja je zbog pandemije koronavirusa promakla javnosti, produženo nacionalno izvanredno stanje u odnosu na države zapadnog Balkana. Inače, izvršna odluka o proglašenju nacionalnog izvanrednog stanja u SAD, a u odnosu na države zapadnog Balkana, donesena je 26. lipnja 2001. godine.

Izvanredno stanje

– Odluka je donešena u skladu sa Zakonom o međunarodnim ekonomskim silama, a zbog potrebe SAD da se nosi s neobičnom i izvanrednom prijetnjom po nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku – ističe se.

Pojašnjeno je da se prijetnja po nacionalnu sigurnost SAD na zapadnom Balkanu, osim opstruiranja provođenja Daytonskog mirovnog sporazuma, odnosi i na djelovanje osoba uključenih, ili onih koje pomažu, sponzoriraju ili podržavaju ekstremističko nasilje u Sjevernoj Makedoniji, ali i drugim dijelovima zapadnog Balkana.

  • Faksimil odluke koju je potpisao predsjednik Tramp - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Faksimil odluke koju je potpisao predsjednik TrampFOTO: PRINTSCREEN

– Izvanredno stanje proglašeno je i zbog osoba koje opstruiraju provedbu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u odnosu na Kosovo. Predsjednik je nakon toga izmijenio ovu naredbu izvršnim odlukom od 28. maja 2003. da bi poduzeo dodatne korake u pogledu djela koja opstruiraju provedbu Ohridskog okvirnog sporazuma iz 2001., koji se odnosi na Sjevernu Makedoniju – pojašnjeno je u odluci.

Dodaje se da postupci osoba koje prijete miru i međunarodnim naporima na stabilizaciji na zapadnom Balkanu, uključujući djela ekstremističkog nasilja i opstruktivističke aktivnosti, i dalje predstavljaju neobičnu i vanrednu prijetnju nacionalnoj sigurnosti i vanjskoj politici Sjedinjenih Američkih Država.

Usvojene mjere

– Iz tog razloga nacionalno izvanredno stanje proglašeno je 26. lipnja 2001. i mjere usvojene tog datuma i nakon toga, radi rješavanja izvanrednog stanja, moraju ostati na snazi i nakon 26. lipnja ove godine. Stoga produžavam na još jednu godinu trajanja nacionalne vanredne situacije u vezi sa zapadnim Balkanom – navodi se u odluci koju je potpisao Trump.

Time je Trump produžio i trajanje američke “crne liste” za zapadni Balkan, koja je, također, uvedena 2001. godine.

Pod američkim sankcijama uglavnom su poznata imena, a među njima je i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. On je pod sankcije dospio na isteku mandata Baraka Obame (Barack) i nadao se kako će mu ih Trumpova administracija odmah ukinuti, ali ta očekivanja pokazala su se neutemeljenima.

Na spisku Karadžić, Šešelj, Plavšić…

Ime Milorada Dodika pridruženo je spisku na kojem su osuđeni ratni zločinci poput Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika, Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić, Karadžićeve kćeri Sonje te još niza osoba osumnjičenih da su u prošlosti pomagale optuženicima u bijegu. Na “crnoj listi” i dalje su imena Bakira Alispahića, Huseina. Živalja, Hasana Čengića.

Posljednja dvojica dovode se u sumnju za  potpomaganje terorističkih aktivnosti Osame Bin Ladena u SAD-u 2001 godine i oba su istaknuti članovi SDA. Čudi da do sada SDA nije cijela na crnoj listi SAD-a.

Međutim ono što najviše čudi je što na crnoj listi SAD-a nije Željko Komšić. Naime osnovni cilj Daytona je mir i pomirenje. Te poštivanje Aneksa 4. Aneks 4 jasno propisuje ravnopravnost naroda. Te koračanje triju BH naroda ka međusobnom povjerenju i suradnji.

Komšić je negacija tog principa. Uz to što je već treći put u ime mržnje , nesuživota i nepomirenja nametnut od strane većih, malobrojnijima, njegov posljednji izborni skup protekao je uz gotovo srednjovjekovne pozive za silovanjem i nabijanjem na kolac. Budući da se jednim dijelom školovao i u US takvo ponašanje SAD su morale primjetiti i sankcionirati.

State Department niti Bijela Kuća nisu na Crnu listu stavili nti bivšeg US veleposlanika Patricka Moona kao ni Maureen Cormack, koji su oboje, sramotli US državu na Balkanu zagovarajući sankcioniranje slobode govora , po željama šerijatskih politika Sarajeva. Onih istih politika koje su 90-ih stvarale društvo i vojsku koja je dala najveći postotak napadača na WTC.

Nema sankcija niti za FTV , niti njihove urednike, kao niti za niz NGO vođa koji sve ove godine opstruiraju Dayton tako što bacaju stigmu na 2/3 BH društva i naroda, čime se svako pomirenje i mir odgađaju. Mir i povjerenje koji su osnovni imperativi Daytona.