Published On: Čet, pro 7th, 2017

Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da Sjedinjene Države priznaju Jeruzalem kao izraelski glavni grad, unatoč brojnim upozorenjima iz Europe i arapskog svijeta. Svoj potez objasnio je kao zakašnjeli korak u napretku mirovnog procesa na Bliskom istoku.

Ovo priznaje označava i proces selidbe američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem. Preseljenje veleposlanstva moglo bi trajati nekoliko godina jer SAD nema adekvatnu zgradu u koju bi mogao smjestiti cijelo veleposlanstvo pa će je morati izgraditi.

Američki predsjednik je u izjavi rekao kako je svjestan da će oko ove odluke biti neslaganja no i da njegova objava označava početak novog pristupa izraelsko-palestinskom sukobu. Istaknuo je kako želi mir između Izraelaca i Palestinaca i da još uvijek podržava rješenje s dvije države u okviru trajnog mirovnog sporazuma.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Njemačka, Francuska, EU, arapski svijet i, naravno, Palestinci jučer su upozoravali Trumpa da to ne čini, a danas su im se pridružili Papa Franjo, službeni London i iranski ajatolah, javlja HRT.
Jeruzalem je jedinstveni grad, svet židovima, kršćanima i muslimanima, koji štuju sveta mjesta svojih religija, rekao je Franjo. Molim Gospodina da se sačuva i osnaži identitet Jeruzalema, na dobro Svete Zemlje, Bliskog istoka i svijeta. Molim se da prevladaju razboritost i mudrost, da se ne dodaju nove napetosti u svijetu već prepunom okrutnih sukoba, rekao je papa Franjo.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson kazao je da London zabrinuto gleda na američku najavu. Mislimo da bi Jeruzalem trebao biti dio konačnog rješenja izraelsko-palestinskog mirovnog procesa do kojeg mora doći dijalogom.

Predstavnik palestinske uprave u Londonu Manuel Hasasin u razgovoru za BBC oštro je komentirao Trumpovu najavu. To bi bila objava rata. Poljubac smrti rješenju s dvije države, kazao je.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamenei kazao je da je najava priznanja Jeruzalema izraelskim glavnim gradom znak američkog neuspjeha i nesposobnosti.

Turska je najavila da bi mogla čak i raskinuti diplomatske odnose s Izraelom ako SAD donese odluku o veleposlanstvu u Jeruzalemu, a glasnogovornik vlade je upozorio da bi ona mogla gurnuti regiju u vatru čiji se kraj ne nazire.

Arapska liga u subotu će održati izvanredni sastanak, a Bolivija je najavila da će zatražiti javni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u video snimci objavljenoj na njegovu Facebooku poručio je da je prepoznat izraelski povijesni identitet./HMS/

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x