Trump potpisao povijesni paket pomoći; prisilio GM da proizvodi respiratore

“GM gubi vrijeme”, napisao je Trump u kratkom priopćenju kojim najavljuje tu izvanrednu mjeru.

Američki predsjednik Donald Trumpu potpisao je u petak paket gospodarske pomoći u borbi protiv koronavirusa i pozvao se zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio General Motors na proizvodnju respiratora tijekom pandemije.

Zastupnički dom usvojio je u petak povijesni paket pomoći koji bi trebao omogućiti američkom gospodarstvu da izbjegne trajnu recesiju pod utjecajem pandemije novog koronavirusa.

Američki predsjednik Donald Trump podržava taj paket, najveći ikada usvojen u Sjedinjenim Državama kojim će se mobilizirati 2.000 milijarda dolara. Nakon Trumpovog potpisa, samo nekoliko sati nakon usvajanja u Kongresu paket pomoći je stupio na snagu, prenosi Hina.

Osim toga, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore tijekom pandemije. Pritom se pozvao na zakon o vojnoj proizvodnji još iz Korejskog rata.

“GM gubi vrijeme”, napisao je Trump u kratkom priopćenju kojim najavljuje tu izvanrednu mjeru.

“Ta odluka će omogućiti brzu proizvodnju respiratora koji će spasiti američke živote”, dodao je.

Zakon Defense Production Act omogućuje da se u izvanrednim okolnostima mobilizira privatni industrijski sektor za potrebe sigurnosti zemlje.

“Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži zakonom Defense Production Act i zahtijeva od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore”, napisao je američki predsjednik.

Ranije tijekom dana napisao je na Twitteru da “General Motors MORA odmah otvoriti svoju glupo napuštenu tvornicu u Lordstownu u Ohiu ili neku drugu i POČETI PROIZVODITI RESPIRATORE ODMAH!!!!

Guverner države New York, Andrew Cuomo, nekoliko dana poziva saveznu vladu da mu isporuči respiratore kako bi bili spremni za vrhunac epidemije koji predviđa za tri tjedna.

Nestrpljivi tweet Donalda Trumpa nije u skladu s njegovim izjavama u četvrtak navečer na Fox Newsu gdje je minimalizirao potrebu za respiratorima.