Published On: Sat, Aug 8th, 2020

Trump potpisao izvršnu naredbu o zabrani transakcija sa vlasnikom TikToka

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u četvrtak izvršnu naredbu kojom zabranjuje bilo kakve transakcije s kompanijom ByteDance Ltd. koja je razvila TikTok, počevši 45 dana nakon potpisivanja dokumenta.

„Sljedeće radnje će biti zabranjene počevši 45 dana od dana izdavanja ove naredbe, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno važećim zakonom: bilo koja transakcija bilo koje osobe, ili u vezi s bilo kojom imovinom, u nadležnosti Sjedinjenih Država, sa ByteDance Ltd. (ili Zijie Tiaodong), Pekingom, Kinom ili njenim podružnicama u kojima ta kompanija ima interes“, navodi se u nalogu.

„Širenje mobilnih aplikacija u Sjedinjenim Državama koje su razvijene i u vlasništvu su kompanija iz Narodne Republike Kine i dalje ugrožava nacionalnu sigurnost, vanjsku politiku i ekonomiju Sjedinjenih Država. U ovom trenutku treba poduzeti  mjere za rješavanje prijetnji koju predstavlja neka mobilna aplikacija, posebno TikTok “, navodi se u dokumentu.

Trump je također potpisao izvršnu naredbu kojom se zabranjuju bilo koje transakcije povezane sa kineskom mobilnom aplikacijom WeChat 45 dana nakon potpisivanja dokumenta.

„Sljedeće radnje će biti zabranjene počevši 45 dana od dana izdavanja ove naredbe, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno važećim zakonom: svaka transakcija koja je u vezi sa WeChatom od strane bilo koje osobe, ili u vezi sa bilo kojom imovinom, koja je u nadležnosti Sjedinjenih Država, sa Tencent Holdings Ltd. (ili Tengxun Konggu Youxian Gongsi), Shenzhenom, Kinom ili bilo kojom drugom podružnicom tog entiteta “, navodi se u nalogu krajem četvrtka.

„WeChat, aplikacija za razmjenu poruka, društvene medije i elektronsko plaćanje u vlasništvu kineske kompanije Tencent Holdings Ltd., prema izvještajima ima preko milijardu korisnika širom svijeta, uključujući korisnike u Sjedinjenim Državama. Kao i TikTok, WeChat automatski bilježi ogromne količine informacija svojih korisnika. Ovo prikupljanje podataka prijeti da može omogućiti Komunističkoj partiji Kine pristup ličnim i privatnim podacima Amerikanaca“, dodaje se u dokumentu.

Akcije Tencenta pale su više od 4 posto nakon Trumpove naredbe o zabrani transakcija vezanih za WeChat.

Trump cilja TikTok zbog kineskog vlasništva. U ponedeljak je predsjednik rekao da je odredio rok do 15. rujna da aplikaciju otkupe američki vlasnici. Ukoliko taj rok prođe, Trump se obavezao da će zabraniti aplikaciju u Sjedinjenim Državama.