Published On: Thu, Sep 19th, 2019

Trump posjetio gradilište zida prema Meksiku i jako je zadovoljan

Američki predsjednik Donald Trump posjetio je jedno od najvećih američkih gradilišta – ono gdje se gradi zid prema Meksiku. Novinarima je izjavio da je vrlo zadovoljan te ponovio da je zid prijeko potreban jer će povećati sigurnost svih građana SAD-a.

Na žarkom kalifornijskom suncu predsjednik Trump napokon zadovoljan. Brojnim novinarima pokazuje koliko je zid kvalitetno sagrađen, od kojih materijala, te ono najvažnije – kako će zahvaljujući svojoj visini postati nepremostiva prepreka za svakog ilegalca.

-Ovo je pitanje od nacionalnog interesa, jer ne zaboravimo – riječ je o trgovanju ljudima, krijumčarenju droge, i to sve u organizaciji ilegalnih migranata. Svi znamo da gotovo svi ti ljudi koji žele ilegalno ući imaju kriminalne dosjee, rekao je Trump.

Naravno, jedno od pitanja koje novinare uvijek zanima jest cijena samoga zida. Istina je, kongres je odobrio dio sredstava, ali analitičari tvrde da to nije dovoljno za zid duž cijele granice s Meksikom. Predsjednik Trump i dalje tvrdi – Meksiko će dati dio novca. Jer neće imati izbora.

-Mogu uvesti nove carine u iznosu od dodatnih pet posto na uvoz robe iz Meksika. Za svu robu! Za šest mjeseci zid bi se isplatio u cijelosti na štetu Meksika. Ali ne želim to učiniti jer vidim da se u Meksiku događaju pomaci. Svjesni su oni i takvih mogućnosti, dodao je Trump.

Istina je, u Meksiku se događaju promjene. Vlasti više ne dopuštaju ilegalne prelaske. Ne može se reći da su ih potpuno zaustavili, ali da ima više kontrole na granicama, to je činjenica.

-Točno 10 puta pokušao sam ilegalno ući u SAD. Sada su me evidentirali i moram ostati u Meksiku. Nema šanse da ikad prijeđem granicu, rekao je Alexandar Espinoza, ilegalni migrant iz Salvadora.

Meksiko se sada bori s drugim problemima – kamo sa svim tim ljudima? No predsjednik Trump poručuje, SAD je otvorena zemlja, onaj tko traži azil može ga dobiti, a ilegalnim ulascima odzvonilo je zauvijek.