Published On: Uto, stu 8th, 2016

Trump pobijedio Clinton na ponoćnom glasovanju u New Hampshireu

Tri mjestašca u udaljenom kutku New Hampshirea glasala su prva na američkim predsjedničkim izborima u utorak i nakon prebrojanih svih glasova utvrđeno je da je pobjedu odnio Donald Trump s 32 glasa, dok je Hillary Clinton dobila 25 glasova.
10:53 Tri malobrojne zajednice glasovale su kada je otkucala ponoć, što je ritual koji se ponavlja svake četiri godine, a koji datira iz prve polovice 20. stoljeća.
Novinari su po brojnosti daleko nadmašili birače u Dixville Notchu, naselju na krajnjem sjeveroistoku New Hampshirea.
Clinton, kandidatkinja Demokratske stranke, pobijedila je s četiri glasa, dok je republikanac Trump osvojio dva glasa u Dixville Notchu. Pobjedu je odnijela i u mjestašcu Hart’s Location, u kojemu živi četrdesetak ljudi, gdje je dobila 17 glasova, a Trump 14.
Zato su mještani Millsfielda u šumovitom dijelu New Hampshirea veliku većinu svojih glasova, 16, dali Trumpu, a Clinton samo četiri.
Millsfield se tek ove godine priključio toj praksi glasovanja.
Zakon države New Hampshire dopušta naseljima s manje od 100 stanovnika da otvore glasačka mjesta točno u ponoć. Kada svi s pravom glasa ubace listiće ili potvrde da su iskoristili mogućnost prijevremenog glasanja ili prijave da će apstinirati, birališta se mogu odmah i zatvoriti.
Dixville Notch organizirao je svoje prvo ponoćno glasovanje 1960. Te je godine devet birača glasalo za Richarda Nixona. Kasniji pobjednik John Kennedy nije dobio nijedan glas što je pokazalo da ti gradići glasuju prvi, ali da ne odlučuju pobjednika.
10:00 Sedam birača iz Dixville Notcha, na krajnjem sjeveroistoku SAD-a, simbolično je otvorilo predsjedničke izbore glasujući u noći s ponedjeljka na utorak u Apalačkom gorju.
U ponoć u utorak (šest sati po hrvatskom vremenu), Clay Smith prvi je ubacio svoj glasački listić u glasačku kutiju. Poput njega još četiri birača i dvije biračice u toj zabačenoj kolibi u šumama New Hampshirea, vrlo blizu kanadske granice, izvelo je tu tradiciju ustanovljenu 1960., zbog koje Dixville Notch nosi naziv ‘First in the Nation‘.
Osim u još dva sela u toj saveznoj državi u području Nove Engleske, u kojima se također glasovalo po noći, izbori službeno počinju u 6 sati na istočnoj obali (12 sati po hrvatskom vremenu). Oko 225 milijuna Amerikanaca pozvano je da odluči tko će između demokratkinje Hillary Clinton i republikanca Donalda Trumpa naslijediti Baracka Obamu u Bijeloj kući.
Posljednje poruke uoči izbora: dvije oprečne vizije budućnosti
Clinton i Trump ponudili su u ponedjeljak dvije oprečne vizije budućnosti, posljednjeg dana predsjedničke kampanje čiji su ekscesi i žestina iznenađivali i izvan američkih granica.
Koncert na otvorenom Brucea Springsteena okupio je približno 40.000 osoba tijekom večeri u, povijesnom gradu Philadelphiji, za Hillary Clinton.
Predsjednik Barack Obama, Michelle Obama, bivši predsjednik Bill Clinton i njegova kći Chelsea bili su u publici.
‘Kladim se da ćete odbaciti strah i izabrati nadu‘, izjavio je predsjednik Obama pozdravljajući Hillary Clinton, najiskusniju kandidatkinju koja se ikada kandidirala za predsjednicu te osuđujući nekompetenciju njezina protivnika.
Clinton je istaknula potrebu okupljanja. ‘Moramo prebroditi podjele‘, izjavila je ona. ‘Duboko žalim zbog žestokog tona koji je poprimila kampanja’, dodala je on.
Uvjerena je da najbolje tek dolazi za SAD, ‘ako odaberemo Ameriku velikog srca koja uključuje sve ljude’. ‘Želim biti predsjednica svih Amerikanaca, demokrata, republikanaca, nezavisnih’, naglasila je ranije tijekom dana Clinton na skupu u kampusu u Michiganu.
“Moramo staviti zemlju ispred stranke kad se radi o ovim izborima”, dodala je ona, želeći pokazati da bi bila spremna raditi s republikancima ako je se izabere.
Demokratska predsjednička kandidatkinja pozvala je Amerikance, u svojem posljednjem javnom obraćanju uoči izbora, da prigrle njezinu viziju “uključive Amerike, koja daje nadu i koja je velikog srca”. ‘Osnovne vrijednosti našeg društva na testu su na ovim izborima, no moja vjera u našu budućnostnikada nije bila jača’, kazala je Clinton okupljenima na skupu u Raleighu, kojim su dominirali mladi ljudi, u utorak rano ujutro po srednjoeuropskom vremenu.
‘Ne moramo prihvatiti Ameriku tame i podjela. Sutra možete glasati za uključivu Ameriku, koja daje nadu i velikog je srca’, poručila je Clinton završavajući svoju povijesnu kampanju u kojoj je jedna žena po prvi put kandidatkinja za predsjednicu SAD-a.
Kampanju Hillary Clinton zatvorila je pop diva Lady Gaga pozivom na pomirbu s pristašama Donalda Trumpa, nakon jedne od najžešćih kampanja u američkoj povijesti koja je snažno podijelila američke građane.
Obraćajući se pretežno mladim ljudima okupljenim usred noći samo par sati uoči otvaranja birališta u utorak, 30-ogodišnja pjevačica pozdravila je Clinton kao zagovornicu slabijih.
‘Bez obzira koliko apsurdan i ograničen on (Trump) bio, ona se hrabro nasmije i nastavi dalje’, kazala je Gaga u areni jedne od posebno važnih država, Sjeverne Karoline, pozdravljajući Clinton kao osobu ‘načinjenu od čelika’.
No pop zvijezda je pozvala na poštivanje Trumpovih pristaša, za kojega je rekla da je meksičke imigrante bez argumenata nazvao silovateljima, imao neprikladan odnos prema ženama i upozorio da možda neće prihvatiti rezultate izbora.
‘Znam da je važno uputiti ovu poruku: ne smijemo mrziti njegove pristaše‘, kazala je Gaga čije su riječi popraćene pljeskom, te je dodala: ‘Ako smo pravi Amerikanci moramo na njih gledati ne kao na svoje protivnike nego kao na svoje saveznike’.
Gaga je izvela svoja dva hita ‘Born This Way’ i ‘Angel Down’, a potom joj se pridružio Jon Bon Jovi u zajedničkoj izvedbi ‘Livin’ on a Prayer’.
Svaki glas presudan u ključnim državama
Donald Trump (70) predvidio je završno pet skupova u drugim saveznim državama. Počeo je na Floridi, nastavio u Sj. Karolini, Pensilvaniji, New Hampshireu i trebao završiti u Michiganu na posljednjem skupu oko 23 sata, bez slavnih osoba u njegovu slučaju.
‘Moj ugovor s američkim biračem počinje planom kako okončati korupciju vlade i vratiti zemlju iz ruku interesnih skupina‘, izjavio je on u Raleighu (Sj. Karolina). ‘Nisam političar, mogu to ponosno reći’, dodao je milijarder.
Donald Trump zaokružio je svoje posljednje obraćanje u predsjedničkoj utrci u utorak sa zahtjevom da se zemlja ujedini unutar njenih granica pod sloganom ‘Prvo Amerika‘.
‘Samo zamislite što bi naša zemlja mogla postići da smo počeli raditi zajedno kao jedan narod, pod jednim Bogom, pozdravljajući jednu, američku zastavu’, kazao je on svojim pristašama.
Nakon tjedana žestokih napada s obje strane, oboje kandidata uputili su pozive na glasovanje jer znaju da bi svaki glas mogao biti presudan u ključnim saveznim državama u kojima će se u utorak odlučivati ishod izbora.
Ankete su tijesne iako daju prednost demokratskoj kandidatkinji koja se nada u utorak postati prva predsjednica SAD-a. Pobjeda populističkog republikanca ne može se potpuno isključiti. No, izborna karta jasno ide u korist demokrata.
Vrlo su blizu, prema anketama, u nekoliko takvih država, među kojima New Hampshireu, Sj. Karolini i Floridi što upućuje na dugu izbornu noć. Sama Florida može odlučiti o predsjedničkim izborima ako je Donald Trump izgubi.
Na nacionalnoj razini, Clinton ima 3,2 boda prednosti, 45,4 posto spram 42,2 posto, prema prosjeku najnovijih anketa RealClearPolitics.