Published On: Čet, pro 20th, 2018

TRUMP PISAO VUČIĆU I THACIJU: Postignite povjesni sporazum i dođite u Bijelu kuću da proslavimo

Američki predsjednik Donald Trump u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću naveo je da je sporazum Srbije i Kosova “nadohvat ruke”.

U pismu od 14. prosinca, kojeg je objavio ured predsjednika Srbije, Trump je naveo da se raduje prilici da ugosti u Bijeloj kući predsjednike Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hashima Thacija da bi proslavili “povjesni sporazum”

“S obzirom na to da ulazite u završnu fazu postizanja sporazuma s Kosovom, koji će donijeti dugo željeni mir u regiji, ohrabrujem Vas da iskoristite ovaj trenutak i upotrijebite političko liderstvo u donošenju odluka koje bi zadovoljile interese obje zemalje. Bila bi ogromna šteta da se propusti ova jedinstvena prilika za mir, sigurnost i ekonomski rast”, naveo je Trump.

Trump je 14. prosinca poslao pismo slične sadržine i kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju.

U pismu Vučiću Trump je naveo da su SAD spremne pomoći u postizanju dogovora o normalizaciji i ocijenio da bi “mirni i produktivni odnosi Srbije i Kosova bili prekretnica za regiju”.

“Sporazum Srbije i Kosova je nadohvat ruke. Radujem se prilici da Vas i predsjednika Hashima Thacija ugostim u Bijeloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo povjesni sporazum”, naveo je Trump.

Predsjednik SAD je u pismu Vučiću naveo da mu je bilo zadovoljstvo što su se vidjeli u Parizu tijekom proslave Dana primirja.

“Sjedinjene Države cijene vaše liderstvo, posebno u osiguranju pune normalizacije odnosa s Kosovom”, dodao je Trump.

Trump je u pismu Tachiju naveo da je “Kosovo ključni partner” u naporima Washingtona da jamči mir i stabilnost cijele Europe i pozvao kosovske lidere da se ujedine rad postizanja sporazuma.

“Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstven trenutak, da govorite jednim glasom tijekom mirovnih pregovora i da se uzdržite od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma”, naveo je Trump u pismu Tachiju.

On je naveo da bi propuštanje “ove jedinstvene mogućnosti” bila “tragično nazadovanje pošto je malo vjerojatno da će se druga šansa za sveobuhvatni mir uskoro ponovo pružiti”.

Trump je naveo da su SAD jako puno uložile u uspjeh Kosova kao neovisne i suverene države i dodao da Amerika želi da Kosovo nastavi razvijati se.

“Spremni smo vam pomoći u naporima da postignete sporazum koji balansira interese i Kosova i Srbije. Takav dogovor je na dohvatu ruke. Radujem se prilici da Vas i predsjednika Aleksandra Vučića ugostim u Bijeloj kući, kako bismo proslavili ono što bi predstavljalo povjesni sporazum”, naveo je Trump.

Trump je u pismu Tachiju izrazio zadovoljstvo što su razgovarali u Parizu tijekom proslave Dana primirja./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare