Trump neće inzistirati na stvaranju Palestine i svi se pitaju što slijedi. Pojednostavili smo slučaj

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države više ne inzistiraju na stvaranju palestinske države kao dio mirovnog sporazuma između Izraela i Palestine. Trump je tako odbacio dva desetljeća diplomatskih nastojanja. Nakon svog prvog predsjedničkog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u srijedu Bijeloj kući, Trump je obećao da će pomoći kako bi Izrael i Palestina postigli dogovor, no što se tiče odredaba njihovog sporazuma, rekao je da će to pitanje prepustiti njima.

“Može biti dvodržavno ili jednodržavno rješenje”, rekao je Trump na konferenciji za novinare. “Ja sam za ono što obje strane žele. Sretan sam s onim što se njima sviđa”, izjavio je Trump, piše New York Times. U isto vrijeme, gospodin Trump je pozvao Netanyahua da se privremeno zaustavi izgradnja novog stambenog naselja na Zapadnoj obali, dok se ne postigne dogovor, ponavljajući stajalište svojih prethodnika. “Volio bih da odgodite izgradnju naselja na kratko”, rekao je Trump.

Znakoviti pogled

Naglasio je da će Izrael morati biti fleksibilniji u budući razgovorima. “Kao i kod svakog uspješnog pregovaranja, obje strane će morati raditi kompromise. Znaš to, zar ne?” rekao je Trump i u tom trenutku okrenuo se prema Netanyaheu. Ovaj mu je odgovorio sa smješkom: “Obje strane”, naglasivši prvu riječ.

Ipak, Netanyahu koji je dosad nominalno podržavao dvodržavno rješenje, brzo je prihvatio Trumpovu izjavu rekavši kako preferira dogovor o biti stvari. Jasno je stoga da je politika Trumpove administracije zauzela bitno drukčiji stav po ovom pitanju od onog njegova prethodnika Baracka Obame i to bi moglo donijeti neke nove zaplete. Izdvojili smo nekoliko stvari o izraelsko-palestinskom pitanju

1. Što je dvodržavno rješenje?

Dvodržavno rješenje sukoba koji desetljećima traje između Izraelaca i Palestinaca je deklarativni cilj njihovih lidera i međunarodne zajednice. Radi se zapravo o okosnici konačnog rješenja koje vodi stvaranju nezavisne države Palestine i prekidu vatre koja traje od 1967. na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i istočnom Jeruzalemu. UN, Arapska liga, Europska unija, Rusija, i sve do sada SAD, podržavaju ovaj koncept.

2. Kako Palestinci reagiraju na Trumpovu izjavu?

Palestinci vrlo vjerojatno neće prihvatiti ništa drugo osim suverene države, a jedna izraelska država koje bi bili dio, ostavlja ih kao građane drugog reda. Isto tako vjerojatno ne bi bila s većinom židovskog stanovništva, obzirom na stopu rasta arapskog stanovništva.

Kako piše Washington Post, palestinski dužnosnici su ostali zapanjeni Trumpovom izjavom prema kojoj ne inzistira na rješenju prema kojem bi nastale dvije države. Tim više što je prijašnja američka administracija upravo tome težila. Trump je u srijedu rekao i kako rješenje koje ne donosi mir nije cilj, pa taman to bilo i ono koje podrazumijeva dvije države. Saeb Erekat, visoki palestinski dužnosnik i bivši pregovarač iz Osla rekao je kako podrivanje dvodržavnog rješenja nije šala. “To je katastrofa i tragedija za Izraelce i Palestince.”

3. Kako bi izgledala neovisna Palestina?

Ideja nezavisne palestinske države obuhvaća područje Zapadne obale i Gaze. To je postala središnja tema nakon 1990. kada je potpisan sporazum u Oslu koji je zamišljen kao okvir budućih odnosa između Izraela i buduće Palestinske države. Bill Clinton je bio prvi predsjednik koji je podržao dvodržano rješenje i to dva tjedna prije nego je napustio predsjednički ured. “Konflikt se nikada neće riješiti bez suverene, održive Palestinske države”, rekao je tada Clinton.

4. Obami je to bio glavni vanjskopolitički cilj

U proljeće 2013. tadašnji američki državni tajnik John Kerry rekao je kako istječe vrijeme za dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. “Vjerujem da se prozor za dvodržavno rješenje zatvara”, kazao je tada. “Mislim da imamo neki vremenski period od godinu i pol do dvije ili je gotovo”, rekao je tada Kerry.

Obamina administracija nikada nije imala posebno produktivan odnos s Izraelom. Izrael je još 2010. izazivao spor kada je usred posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena dao dozvolu za izgradnju 1600 stanova u ultra-ortodoksnom naselju u istočnom Jeruzalemu. Pokušaji da se zaustavi gradnja izraelskih naselja na Zapadnoj obali koja bi trebala biti dio buduće palestinske države nije uspjela. Obama je pozivao Izraelce da na tom području prekinu gradnju naselja još od prvog predsjedničkog mandata. No, Obama je otišao iz Bijele kuće, a dvodržavno rješenje sada je više nego ranije udaljenije od realizacije.

5. UN upozorava Trumpa

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je Trumpa zbog napuštanja ideje o dvije države kako bi se riješili dugogodišnji izralesko-palestinski sukobi. Naglasio je kako nema alternative dvodržavnom rješenju. U skladu s tim je i reakcija palestinskih dužnosnika koji su naveliko zabrinuti zbog manje potpore SAD-a koju su dugo godina uživali po ovom pitanju, piše BBC.

6. Koje su alternative?

Alternativa dvodržavnom rješenju mogla bi biti biti unitarna, binacionalna država. Izrael i okupirani teritoriji s jednakim pravima za Izraelce i Palestince. Ovakvo rješenje godinama zagovara Palestinske oslobodilačka organizacija. No, protive joj se mnogi izraelski Židovi koji tvrde da bi velika koncentracija arapske populacija značila nacionalno samoubojstvo.
Netanyahu favorizira za rješenje prema kojem bi Palestinci dobili veću autonomiju, no bez pune državnosti i sa stalnom vojnom nazočnošću Izraelaca u Jordanskoj dolicni. No, Palestinci su to rješenje odbili kao neprihvatljivo.

Kao solucija navodi se i konfederacija, no to nikada nije zaživjelo jer je zapravo nijedna ugovorna strana nije zagovarala. Posljednja alternativa bilo bi izraelsko povlačenje iz dijelova Zapadne obale i odvajanje od glavnine palestinskog stanovništva. To pretpostavlja neuspjeh mirovnog procesa i takvo rješenje ne podržava međunarodna zajednica./telegram.hr/

more recommended stories