Published On: Pon, lis 14th, 2019

Trump najavio sankcije: Spreman sam brzo uništiti tursku ekonomiju

Američki predsjednik Donald Trump  kazao je danas da potpisuje izvršni nalog i uvodi sankcije Turskoj i bilo kojoj drugoj osobi koja se može povezati sa “destabilizirajućim aktivnostima na sjeveru Sirije”.

Ovi potezi Trampa dodatno usložnjavaju odnose između Turske i SAD, dva saveznika i člana NATO-a.

Kao što je poznato Turska je pokrenula vojnu akciju na sjeveru Sirije prošle srijede, samo nekoliko dana nakon što je Trumpova administracija najavila da će povući svoje trupe iz ovog dijela zemlje.

– Vrlo brzo ću povećati tarife na čelik iz Turske za 50 posto. Također, Sjedinjene Države će istog trenutka prekinuti pregovore sa Turskom o trgovinskoj razmjeni vrijedne 100 milijardi dolara – kazao je Trump.

Naveo je da je akcija Turske na sjeveru Sirije ugrozila civile, sigurnost i stabilnost u regiji.

– Bio sam prilično jasan sa predsjednikom Erdoganom da je ova akcija uvod u humanitarnu krizu i da se stvaraju uslovi za ratne zločine. Turska mora osigurati siguran izlazak civila, uključujući vjerskim i etničkim manjinama – kazao je Trump.

Na kraju je Trump još jednom zaprijetio ekonomskim sankcijama Ankari.

– Sjedinjene Države će agresivno koristiti ekonomske sankcije kako bi se otežale ove vojne akcije u Siriji. Potpuno sam spreman da u rekordnom vremenu uništim ekonomiju Turske ukoliko lideri te zemlje nastave sa ovim opasnim i destruktivnim putem – naveo je Trump.

 

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare