Published On: Uto, ruj 19th, 2017

TRUMP NA SASTANKU S LIDERIMA JUŽNE AMERIKE: Venezuela će doživjeti slom, narod tamo gladuje

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump upozorio je da će Venezuela “doživjeti slom”.

Trump je saveznicima iz Latinske Amerike, koji su se okupili na marginama Opće skupštine Ujedinjenih nacija, rekao da se predsjednik Venezuele Nikolas Maduro “suprotstavlja vlastitom narodu” i da je kriv za “katastrofalnu vladavinu” koje može zahtijevati dodatne kaznene mjere, prenio je AFP.

“Narod venezuelanski gladuje, njihova zemlja će doživjeti slom”, rekao je Trump.

“Njihove demokratske institucije su uništene”, rekao je američki predsjednik i dodao “naš cilj mora biti da im pomognemo i obnovimo demokraciju”.

Sastanku su nazočili predsjednici Kolumbije Huan Manuel Santos, Brazila Michel Temer, Paname Huan Karlos Varela i potpredsjednica Argentine Gabrijela Miketi.

SAD su uvele nove oštre financijske sankcije protiv Karakasa 25. kolovoza, kada je Trump potpisao izvršnu uredbu kojom zabranjuje trgovinu određenim obveznicama venezuleanskog javnog sektora kako bi izvršio pritisak na vladu predsjednika Madura da obustavi svoju “tiraniju”.

Trumpovom uredbom zabranjena je trgovina novim obveznicama i dionicama koje je izdala venezuelanska vlada i njena državna naftna kompanija PDVSA, javlja Reuters.

Kako je Bijela kuća napomenula tada, ta uredba dozvoljava da američko Ministarstvo financija izdaje licence za druge trgovinske i humanitarne transakcije, uključujući financiranje trgovine, izvoza i uvoza nafte./HMS/